Apple veroorzaakte eerder deze maand behoorlijk wat ophef met de introductie van de 3G iPhone, omdat er slechts een prijskaartje van 199 dollar aan hing. Niet alleen is dat aanzienlijk goedkoper dan de voorganger van het apparaat, maar de prijs ligt ook nog eens vele malen lager dan die van concurrerende modellen. Zo biedt High Tech Computer (HTC) de Touch Diamond binnenkort voor 785 dollar, en gaat de Nokia N96 naar verwachting voor 855 dollar over de toonbank.

Lage productiekosten

Onderzoeksbedrijf iSuppli onderzocht de reden voor het lage prijskaartje van de iPhone en ontdekte dat er twee belangrijke oorzaken zijn. Ten eerste brengt Apple telecomproviders slechts 300 dollar in rekening. Daarnaast liggen de materiaalkosten van de iPhone fors lager, ondanks de toevoeging van 3G en GPRS-zenders.

iSuppli: "Apple heeft zo goed nagedacht over de componenten die in de nieuwe 3G iPhone worden gebruikt, dat ondanks een flink aantal verbeteringen de productiekosten lager liggen dan bij zijn voorganger. De productiekosten van de oude iPhone bedragen ongeveer 226 dollar. Toch verkocht Apple dit model aanvankelijk voor 499 dollar. De startprijs van de nieuwe iPhone is nog minder dan de helft!"

Geheugen het duurst

Met een prijskaartje van 23 dollar is de 8 GB aan NAND Flash geheugen het duurste onderdeel van de iPhone 3G. Het touchscreen kost volgens een schatting van iSuppli op 20 dollar. In totaal kosten alle chips en componenten in de telefoon zo'n 164 dollar, waarna het apparaat voor 9 dollar per telefoon in elkaar gezet wordt.

Schatting

iSuppli benadrukt wel dat de informatie vooralsnog is gebaseerd op de informatie die op dit moment over de telefoon beschikbaar is. De firma zal de uiteindelijke versie uit elkaar halen en kan dan de kosten beter achterhalen. Het bedrijf laat ook weten dat het in haar berekening geen rekening heeft gehouden met de kosten van de ontwikkeling van de software, de distributie, verpakking en meegeleverde accessoires van de telefoon.