Vorige week stelden jurist Edward Naughton en patentexpert Florian Müller dat Android versie 2 van de GNU General Public License (GPLv2) schendt. Hoewel verschillende open source kenners aangaven dat dit wel meevalt. Toch geeft de Free Software Foundation (FSF) deze bloggers gelijk. De stichting doet dit alleen om de nieuwste versie van de GPL (GPLv3) te promoten.

'GPLv3 is beter'

De FSF geeft aan dat er inderdaad fabrikanten zijn die de licentie schenden. Ook moeten alle developers inderdaad toestemming geven voordat een fabrikant weer mag distribueren. Reden voor de stichting om versie 3 van de GPL te promoten.

De stichting zegt dat vooral te doen vanwege het distributierecht in versie 2 van de GPL. Volgens de bloggers zijn producenten van Android-apparaten al het recht om Linux (en dus Android) te distribueren kwijtgeraakt omdat ze de GPL schenden. Voordat zij Linux weer mogen distribueren moeten ze de broncode meeleveren en toestemming hebben van de duizenden mensen die aan Linux hebben meegewerkt.

In versie 3 is dat andersom, zo luidt de aanbeveling van de FSF. Daar krijgt de producent haar distributierecht direct terug als hij de broncode weer meelevert. Als geen enkele developer binnen zes maanden bezwaar indient, blijft dat ook zo.

'FSF zaait angst'

Op zich klinkt het logisch dat de FSF developers met dit argument oproept om over te stappen naar GPL v3. Toch heeft het onder open-source experts heel wat wenkbrauwen doen fronzen.

Zo stelt Armijn Hemel van gpl-violations.org, dat de timing van de stichting wel heel erg ongelukkig is. “Android wordt al geteisterd door patentrechtszaken, de FSF zaait hiermee nog meer angst, onzekerheid en verwarring (FUD)", zegt hij tegen Webwereld.

Hij vindt het ook heel verwarrend wat er nu gebeurt. “De FSFE en SFLC hebben al gezegd dat de soep niet zo heet wordt gegeten als opgediend en dat er maar eens goed gekeken moet worden naar wat er eigenlijk aan de hand is", stelt Hemel. “Het verbaast mij daarom dat FSF juist deze zaak heeft aangegrepen om GPLv3 te verspreiden. Daarmee zaaien ze nog meer verwarring dan er nu al is".

GPL-overtreding niet bewezen

Volgens Bradley Kuhn van de Software Freedom Conservancy, een organisatie de veel klachten over schending van de GPL indient, stelt op zijn blog zelfs dat er nog geen fatsoenlijke melding over een Android-fabrikant die de GPL schendt is binnengekomen.

“Het valt me ook op dat de bloggers geen contact met mij hebben gezocht of de Conservancy hebben gebeld voor hulp of om hulp aan te bieden", zegt hij. Hemel stelt wel zeker te weten dat er Android-fabrikanten zijn die de GPL schenden of op enig punt geschonden hebben.

Open source expert Brian Proffitt, voormalig community manager bij de Linux Foundation blogt dat het ongepast is dat de Free Software Stichting de nieuwste GPL-versie zo promoot. “De dingen waarmee ze het promoten zijn nog onbewezen: A, dat Android-fabrikanten inderdaad GPLv2 overtreden en B, dat de copyrighthouders van de code geïnteresseerd zijn om een klacht in te dienen".

FSF bekritiseert eigen licentie

Hemel vindt het bovendien vreemd dat de FSF in feite GPLv2 als ongewenst verklaart. “Zij beheren de licentie namelijk", zegt hij. “Natuurlijk mogen ze een nieuwere versie dan promoten maar dat wekt geen vertrouwen". Hij acht de kans dat Linux overgaat naar versie 3 van de GPL sowieso klein. “Dan moeten alle duizenden ontwikkelaars het daar mee eens zijn en er is een groot aantal Linux developers tegen GPLv3", legt hij uit. Linus Torvalds, die het OS ooit gestart is, is zelf ook tegen die nieuwste licentie.

De drie experts vragen zich sowieso af waarom de FSF GPLv3 zo wil promoten. Steeds meer developers gaan namelijk al over op de laatste licentie, die in 2007 uitkwam. “Daar horen ook kernpakketten als Samba bij", aldus Hemel. De FSF lijkt zich met de oproep bovendien niet direct tot de Linux gemeenschap te richten.

Hemel speculeert daarom dat de FSF waarschijnlijk indirect die ontwikkelaars wil bereiken. “Misschien denken ze dat als maar genoeg pakketten over zijn op GPLv3, Linux ook moet volgen", stelt hij. Proffitt besluit: “Ik denk dat het geen greintje verschil zal maken in het ontwikkelteam van Linux". Ook voorziet hij niet dat producenten van Android-producten de adoptie van GPLv3 door Linux-developers zal kunnen bewerkstelligen.