De koppeling van de iPhone aan abonnementen van exclusieve telecomaanbieders ligt nu ook in de Verenigde Staten onder vuur. Consumentenorganisaties en lobby-groepen willen de verplichte link met telecombedrijf AT&T laten verbieden. Het gaat ze daarbij om de koppelverkoop van smartphones, software en telecomdiensten in het algemeen. In enkele Europese landen, waaronder België en Italië, is de iPhone al ‘los verkrijgbaar’.

Algemeen verbod

Het Amerikaanse verzet komt van de Consumers Union, de Electronic Frontier Foundation, de New America Foundation, softwaremaker Mozilla en enkele kleine telcobedrijven. De belanghebbenden willen een algemeen verbod op exclusieve deals tussen telefoonfabrikanten en telecomaanbieders. In de VS heeft AT&T dankzij de iPhone veel nieuwe klanten verkregen. Van de 4,3 miljoen Amerikaanse gebruikers die in de tweede helft van vorig jaar een iPhone activeerden, was 40 procent een nieuwe klant voor de telco.

De Amerikaanse lobby maakt ook bezwaar tegen de softwarekoppeling van de iPhone aan de App Store van Apple. Dit beperkt de keuze voor consumenten en is slecht voor de concurrentieverhoudingen, luidt het argument van de tegenstanders. Ook dit geldt voor de diverse appstores die telefoonfabrikten en telecombedrijven nu uit de grond stampen.

Multilobby

De lobbyisten kloppen nu aan bij de FCC (Federal Communications Commission), de FTC (Federal Trade Commission), het Copyright Office en leden van het Congres. Deze lobby-actie heeft de digitale reputatie van de kersverse FCC-voorzitter Julius Genachowski als meevaller. Die jurist heeft ervaring met en kennis van media- en mededingingszaken.

Tegenvaller is weer het gebrek aan kennis dat de New America Foundation ten toon spreidt. “Het is ondenkbaar dat je op een AT&T-verbinding alleen een Macintosh kunt gebruiken”, zegt vice-president Michael Calabrese van die organisatie. Voorzitter van die organisatie is ceo Eric Schmidt van Android-maker Google.