Van Dam wil dat de staatssecretaris de Heemskerk de Consumentenautoriteit opdracht geeft om te onderzoeken waarom en door wie VoIP over 3G wordt gefrustreerd, meldt het ANP. De concrete aanleiding is de introductie van Skype op de iPhone. Die werkt echter alleen over wifi en niet over 3G-netwerk. Apple heeft dit op last van de mobiele operators bepaald.

Onder meer T-Mobile Duitsland en enkele Britse operators hebben aangegeven VoIP-diensten zoals Skype op hun netwerk te blokkeren. T-Mobile Nederland houdt vol geen probleem te hebben als abonnees VoIP-en over hun netwerk.

Volgens Van Dam misbruiken de operators hun machtspositie op mobiele netwerken. Heemskerk moet ook bij eurocommissaris Reding deze zaak aankaarten, zegt het PvdA-Kamerlid.

Zware lobby in Brussel

Momenteel wordt in Brussel druk overlegd en gelobbyd over nieuwe telecomregels. VON Europe, waaronder meer Skype en Google in zitten, eisen openheid en neutraliteit voor mobiele netwerken. Maar tot nog toe hebben telecomtoezichthouders geen mogelijkheden dit af te dwingen, omdat het gaat over internetdiensten. Pas als diensten als Skype officieel als telefoondienst worden gedefinieerd kunnen de waakhonden ingrijpen.

Volgens een recent berichten in Duitse media zal Reding mobiele netneutraliteit gaan afdwingen en wordt er alleen nog geschaafd aan de formulering. Binnenkort maakt de Europese Commissie de nieuwe regels bekend.