De Britse overheid denkt erover om passieve radar te gebruiken om zo frequentieruimte vrij te maken om in de toekomst 5G uit te kunnen rollen, meldt TechweekEurope. Er wordt de komende twee jaar een onderzoek uitgevoerd door elektronicabedrijf Thales om te bepalen of deze passieve radar toereikend is voor onder meer de luchtvaartindustrie.

Spectrum komt vrij

Radar snoept frequentieruimte op omdat er actief golven worden verstuurd door zenders. Vliegtuigen in het pad van die golven worden dan gemeten door ontvangers die deze frequenties peilen. Passieve radar maakt echter geen gebruik van spectrum (PDF). Deze vorm zendt zelf geen signalen uit, maar meet enkel het spectrum dat wordt gebruikt door bijvoorbeeld radio- en tv-zenders om vliegende objecten te detecteren.

Door volledig over te stappen op passieve radar wordt er meer spectrum vrijgemaakt. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld de inzet van 5G dat net als 4G nu naast bezette frequenties wordt uitgerold. 5G staat overigens nog in de kinderschoenen. Zo is Intel in Egypte bezig met een 5G-project waar volgens een van de werknemers de uitdaging vooral zit in het bepalen wat 5G eigenlijk moet worden.

5G eind van decennium

De Britse telecomtoezichthouder Ofcom heeft spectum op het oog dat nu wordt bezet door digitale televisie die in 2018 moet vrijkomen voor bijvoorbeeld 5G. In Groot-Brittannië is een vliegende start gemaakt met de ontwikkeling van de nieuwe telecommunicatiestandaard door tientallen miljoenen in 5G-onderzoek te pompen.

2G verscheen in de jaren 90, 3G tien jaar later en monenteel wordt 4G uitgerold, dat hiervoor zo'n tien jaar in ontwikkeling is geweest. Er wordt dan ook algemeen aangenomen dat zo rond 2020 een nieuwe standaard (5G) een praktijkuitrol zal zien. CTO Hakan Eriksson van netwerkfabrikant Ericsson denkt overigens dat we aan de grens zijn gekomen van wat het spectrum kan bieden en heeft er een hard hoofd in dat we 5G tegemoet gaan zien.

Nederlandse frequenties

In Nederland is het radiospectrum onlangs technologieneutraal geveild. Dit betekent dat providers zelf mogen bepalen welke frequenties ze waarvoor inzetten, waar vroeger frequenties aan een specifieke technologie werden verbonden, zoals de 900 MHz-band aan de GSM-standaard was gekoppeld.

In de nieuwe opzet kunnen providers bijvoorbeeld 4G uitrollen in de band die vroeger voor 2G/GSM was gereserveerd. De frequentieblokken die eind vorig jaar werden geveild hebben een vergunning voor de komende 17 jaar. 4G wordt momenteel uitgerold door KPN in 800 MHz waarbij 1800 wordt bijgeschakeld op drukke plekken. De landelijke dekking in de 800-band moet dit jaar grotendeels uitgerold zijn.

T-Mobile en Vodafone gaan naar verwachting rond de zomer 4G aanbieden, aanvankelijk vooral in de grote steden. T-Mobile heeft bij de veiling hoog ingezet op de 1800-band die nu in veel Europese landen wordt gebruikt. Medio 2014 moet er landelijke 4G-dekking zijn.