Volgens Google worden er geen journalisten direct betaald voor hun verslaggeving over de Oracle-Google rechtszaak waarin de rechtbank bepaalde dat Android geen Java-copyright schendt. De rechter is niet tevreden en geeft het bedrijf tot vrijdag de tijd (PDF van dwangbevel) om alsnog met de lijst namen op de proppen te komen.

Oracle verlinkt Google

Rechter William Alsup eiste dat beide bedrijven openbaarden welke media geld ontvangen voor hun berichtgeven. Oracle kwam met een lijst waarop onder meer de patentjournalist Florian Müller staat. Google zegt geen journalisten te betalen voor hun verslaggeving over de zaak, maar Oracle kwam vrijdag met suggesties van organisaties die geld zouden ontvangen van Google.

Volgens het zoekbedrijf worden journalisten niet direct betaald voor hun werk, maar ontvangen diverse partijen subsidies als ze deel uitmaken van een handelsovereenkomst. Het zou volgens Google ondoenlijk zijn om uit te zoeken welke partijen én over de zaak schreven én ook nog eens indirect geld ontvingen.

Doe uw best

De rechtbank is niet tevreden met Google's bewering. “Google zegt dat zoveel bloggers zijn betaald dat het onmogelijk is om ze allemaal te noemen. Doe alstublieft uw best, het onmogelijke wordt niet verlangd", schrijft Alsup in zijn nieuwe bevel. “Google hoeft alleen maar critici te noemen die kunnen worden geïdentificeerd na een redelijk grondige zoektocht."

In het originele bevel (PDF) van 7 augustus eiste Alsup van beide partijen te horen welke journalisten werden betaald om te berichten over de Java-rechtszaak. “Hoewel de zaak bijna is afgelopen, is het nog niet helemaal afgerond. Bovendien zou deze openbaarmaking van de financiële relatie tussen commentatoren en de partijen in de rechtbank van belang zijn voor een hoger beroep", schreef Alsupo toen.