De wet gebiedt weliswaar handsfree bellen in de auto, maar dat betekent dus niet dat je geen andere dingen met je smartphone kunt doen. Dat concludeert Hof van Beroep in Californië.

App-gebruik is niet bellen

Steven Spriggs had een boete gekregen vanwege het gebruik van zijn telefoon tijdens het rijden. Spriggs vocht de boete aan, maar haalde in eerste instantie bakzeil. De wet zegt immers: je mag niet rijden terwijl je een mobiele telefoon gebruikt, tenzij je de mobiel handsfree gebruikt.

In hoger beroep oordeelt de rechtbank echter dat de wet vooral slaat op ouderwetse mobieltjes, waarmee je sowieso alleen maar kunt bellen. Het 'gebruik' zoals in de wet geformuleerd slaat dus op bellen. Dus mag het in de hand houden van een smartphone om apps te checken wel.

Het is onduidelijk of dit voor elke app geldt. Spriggs gebruikte op het moment dat hij werd betrapt Google Maps, een relevante tool tijdens het rijden. Zou de rechter ook zo coulant zijn als hij had zitten WhatsAppen?

In Nederland: 230 euro boete

In Nederland wordt juist alles op alles gezet om de smartphone geheel uit de handen van de rijder te houden. Ondanks een al maanden lopende publiekscampagne is de politie sinds eind januari bezig met een nieuw grootscheeps offensief tegen smartphones in het verkeer. De boete voor automobilisten die rijden met een telefoon in de hand staat intussen op 230 euro.