Heeft Microsofts experiment met op ARM-architectuur gebaseerde Windows gefaald? Het lijkt er wel op nu alle tablets met Windows RT uit productie zijn gehaald. Microsoft bevestigde eerder deze week aan PCM.dat het stopt met de verdere ontwikkeling van de Nokia Lumia 2520, het laatste op ARM draaiende Windows RT-product dat nog werd gemaakt.

Maar aan de andere kant heeft Microsoft wel aangekondigd Windows 10 te brengen naar de Raspberry Pi 2, nota bene ARM-hardware. Dat betekent, zo redeneert Ars Technica, dat Microsoft dus wel Windows voor ARM blijft ondersteunen. Maar dan wel een zeer afgeslankte vorm van Windows 10, dat geschikt is gemaakt voor gebruik voor de Internet of Things en door het leven zou gaan onder de codenaam Athens.

Windows RT doorgeboren kindje

Eerder al liet Microsoft doorschemeren dat het geen eigen tablets met Windows RT onder de naam Surface wilde produceren. De Nokia Lumia was nog een erfenis uit de overname van het voormalige Finse bedrijf.

Dat Windows RT ondanks aanvankelijke steun van hardwarefabrikanten een doodgeboren kindje was, werd al snel na de release duidelijk. Een van de grootste nadelen was dat het grootste deel van de gangbare Microsoft-software niet (goed) draaide op de ARM-architectuur. Daarnaast bleken de meeste consumenten niet echt te kunnen wennen aan het besturingssysteem, dat een desktopmodus had dat beperkte functionaliteiten bood. Verder was het aantal apps dat kon worden gebruikt, ernstig beperkt.