Er is vooral veel lof voor de nieuwe 3G verbinding, die de marketingbeloftes blijkt waar te maken en vijfmaal sneller is dan de gprs-verbinding op de vorige versie. Het snelle netwerk veroorzaakt meteen ook een van de grootste nadelen: de batterij gaat een stuk sneller leeg.

Wall Street Journal columnist Walter Mossberg constateert zelfs dat 'de batterij vele malen sneller leeggaat bij normaal gebruik dan bij de eerste versie van de iPhone'.

Mossberg zei wel dat de nieuwe versie in het algemeen een vooruitgang te vinden. Vooral de hogere snelheid van het internet en de mogelijkheid voor derden om applicaties te ontwikkelen bevielen hem. "De iPhone heeft de kans om een echt computerplatform te worden met talloze mogelijkheden."

Audio enorm verbeterd

Collega David Pogue van de New York Times ziet ook belangrijke verbeteringen. Volgens hem is de audio enorm verbeterd. "Je klinkt kristalhelder en de bellers aan de andere kant van de lijn ook. Er zijn weinig telefoons die zo goed klinken."

Het valt hem echter wel tegen dat er nog steeds een hoop basisfunctionaliteiten van een mobiele telefoon ontbreken."Er is geen spraakherkenning, filmen kan niet, kopiëren ook niet. Er kan geen geheugenkaart gebruikt worden en er is geen bluetooth stereo of mms-functionaliteit. Daarnaast moet de batterij relatief snel vervangen worden en vraagt Apple daar ook nog eens 68 dollar voor."

Gps heeft geen toegevoegde waarde

Pogue is ook niet tevreden met de ingebouwde gps. Volgens hem is de antenne veel te klein om de iPhone als navigatie-apparaat te gebruiken in een auto."Het enige dat je ziet is een blauwe punt op het scherm als je beweegt. Maar vaak zijn hoge gebouwen of andere auto's genoeg om het signaal te blokkeren."

Leuke upgrade

Pogue en Mossberg zijn het ook concluderend met elkaar eens. Het is een 'leuke upgrade'. Maar het echte verschil zit in de nieuwe software en de App Store waar applicaties van derden worden aangeboden. En die worden aangeboden als een gratis software update, ook voor de oude iPhone en de iPod Touch.

Mossberg ziet geen reden om de nieuwe iPhone aan te schaffen. "Tenzij je kunt leven met de hogere servicekosten en de kortere batterijduur. Als je al een iPhone hebt en meestal Wifi voorhanden hebt om te surfen, is het waarschijnlijk het beste idee om te wachten op de gratis software en daarna te beslissen of je ook de hardware wilt."

Nederlandse reviewers zijn tot vandaag middernacht gebonden aan aan een non-disclosure overeenkomst.