Balsillie reageert op de harde woorden van Steve Jobs, baas van Apple, die bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf flink afgaf op concurrenten als BlackBerry-maker RIM en Google’s Android. “We zijn RIM gepasseerd. En ik zie ze in de nabije toekomst niet meer terugkomen”, zei Jobs onder meer. Hij wees verder op het aantal apps dat beschikbaar is voor het BlackBerry-platform, in vergelijking met de vele apps in Apple’s AppStore.

Apple's vervormde wereld

Balsillie reageerde direct op zijn blog Inside BlackBerry. “Voor degenen die buiten de vervormde wereld leven van Apple: wij weten dat 7 inch tablets een groot deel van de markt zullen innemen en we weten dat ondersteuning van Adobe Flash werkelijk van belang is voor klanten die een echte webervaring willen.” Daarmee refereert Balsillie aan de weigering van Apple om Flash toe te laten op de iPad.

“Of het nu gaat om antennes, Flash of aantallen verscheepte producten, er is meer dan wat wordt verteld en vroeg of laat zullen zelfs mensen in die vervormde wereld aanstoot nemen aan die halve waarheden”, schrijft Balsillie verder. De BlackBerry-chef ging verder in op de vergelijkingen die Jobs maakte in het aantal geproduceerde toestellen, waarbij hij erop wees dat die vergelijkingen mank gaan omdat er onvergelijkbare tijdsperiodes tegenover elkaar zijn gezet.

Volgens Balsillie verwacht RIM in het lopende kwartaal tussen de 13,8 en 14,4 miljoen BlackBerry’s te verschepen naar de markt. Apple leverde in het afgelopen kwartaal 14,1 miljoen iPhones.

'Concurrentie heeft geen kans'

Jobs zei tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Apple dat de concurrentie eigenlijk geen kans heeft op de tabletmarkt, die nu nog volledig wordt gedomineerd door de iPad. Dat Balsillie zegt dat er wel degelijk ruimte is voor een 7 inch tablet (de PlayBook), is een reactie op Jobs kritiek op een dergelijk klein beeldformaat. Dat er volgens Balsillie “een groot deel” van de markt zal worden veroverd door apparaten met 7 inch beeldscherm, wordt nergens beargumenteerd of ondersteund. De PlayBook komt pas volgend jaar op de markt.

RIM heeft in de smartphonemarkt veel last van de zware concurrentie van andere leveranciers, waaronder Apple. De laatste cijfers van analistenbureau's laten echter zien dat BlackBerry nog niet mag worden afgeschreven. Nog deze maand worden nieuwe cijfers over de smartphonemarkt verwacht van onderzoekbureau IDC.

Google's tweet

Anders dan een ludieke tweet van oppertechneut Andy Rubin , heeft Google zelf nog nauwelijks inhoudelijk gereageerd op de kritiek van Jobs dat Android steeds meer gefragmenteerd raakt en dat dat voor ontwikkelaars een nachtmerrie is. Dat deed Iain Dodsworth, ceo van TweetDeck wel, zij het eveneens via Twitter.

Jobs haalde ter ondersteuning van zijn statement dat Android te gefragmenteerd raakt een blogposting aan van TweedDeck. Daarin wordt opgemerkt dat de nieuwe mobiele TweetDeck-beta is uitgeprobeerd door 35.000 testers met meer dan 100 varianten van Android en op meer dan 100 telefoons.

“Hebben we gezegd dat het een nachtmerrie is om te ontwikkelen voor Android? Ehh, nee, dat deden we niet. Het is niet zo”, twitterde Dodsworth. Hij voegde er later aan toe dat TweetDeck slechts twee ontwikkelaars heeft die werken aan de Androidversie.