The New York Times haalt het lokale persbureau aan dat bericht dat BlackBerry-fabrikant RIM samen met telefoonfabrikanten 'toezeggingen heeft gedaan' om het versleutelde BlackBerry verkeer te kunnen monitoren.

Reuters meldt echter op basis van bronnen dat RIM de Saoedische overheid de unieke inloggegevens van alle Saoedi-Arabische BlackBerry-gebruikers zal overhandigen zodat opsporingsdiensten zelf de versleutelde berichten kan afluisteren.

Die strenge versleuteling van BlackBarry-verkeer deed de Saoedische regering eerder besluiten om de toestellen niet meer te ondersteunen. De overheid wil het verkeer in de gaten houden in het kader van de nationale veiligheid. "In het licht van de positieve ontwikkelingen bij de voltooiing van een deel van de wettelijke voorschriften van de service providers, heeft de regelgevende instantie besloten om de voortzetting van de BlackBerry Messenger diensten mogelijk te maken", luidt de officiële verklaring van de autoriteiten.

Ingewikkeld probleem

De telecomtoezichthouder gaat verder werken met de operators en RIM om aan verdere eisen te voldoen. RIM wilde niet reageren op de zaak. Naast Saoedi-Arabië willen ook de Verenigde Arabische Emiraten de dienst verbieden. In navolging daarvan wilden Indonesië en Libanon meer controle over het verkeer.

Volgens analisten zit RIM met een ingewikkeld probleem, omdat het, zelfs als het zou willen, niet kan voldoen aan de eisen van de overheden met betrekking tot het onderscheppen van de communicatie van het BlackBerry netwerk, omdat dit de dienst een stuk minder aantrekkelijk zou maken voor klanten.

Geen achterdeur

RIM zelf heeft eerder aangegeven dat het zelfs onmogelijk is om aan de genoemde eisen te voldoen, omdat het zelf geen toegang heeft tot de gegevens die de overheden willen hebben. Volgens het bedrijf is er geen ‘master key’ of ‘achterdeurtje’ waarmee RIM derden toegang zou geven tot de gewenste data.

Het compromis zou er nu uit bestaan dat RIM de inloggegevens van Arabische gebruikers overhandigt, zodat overheidsdiensten zelf de chatberichten kunnen onderscheppen. Daarvoor is geen 'master key' nodig.