De rechtszaken tussen Nokia en Research in Motion (RIM) in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn daarmee van de baan. Het gaat om zes patenten op het gebied van de WLAN-technologie (Wireless Local Area Network), die RIM met zijn BlackBerry's zou schenden.

Stop op verkoop BlackBerry's

Nokia eiste tot voor kort nog een stop op de Amerikaanse verkoop van alle producten die deze WLAN-patenten schenden. Maar volgens het persbericht van het Finse bedrijf betaalt RIM naast een afkoopsom voortaan structureel voor het gebruik van Nokia's WLAN-patenten. Over de hoogte van de bedragen worden geen mededelingen gedaan.

De ruzie ging om standaard essentiële patenten waarvan de twee kemphanen sinds 2003 een onderlinge licentieovereenkomst hadden. De problemen begonnen na een contractswijziging in 2008, waarbij RIM er vanuit ging dat er niets veranderde. Nokia dacht hier anders over en schakelde een onafhankelijk arbitragehof in.

Nokia krijgt gelijk

Deze gaf de Finse fabrikant gelijk. De conclusie van het hof was dat de WLAN-patenten niet onder de standaard essentiële patentovereenkomst vallen en dat RIM dus contractbreuk pleegt. Wat volgde was de aanklacht van Nokia tegen RIM voor patentschending in drie landen. Deze aanklachten vervallen met de nieuw afgesloten licentieovereenkomst.