De PlayBook is gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars van Research in Motion (RIM). Voor de tablet van BlackBerry is het besturingssysteem van het eerder dit jaar overgenomen bedrijf QNX gebruikt dat is omgedoopt in BlackBerry Tablet OS.

QNX werd tot op heden onder meer gebruikt als embedded os in autosystemen en industriële systemen. De ontwikkeling van de PlayBook zou al voor de overname door RIM door QNX zijn gestart. De tablet kan via Bluetooth verbinding maken met een BlackBerry en zo data weergeven die via de BlackBerry wordt ontvangen. Die data wordt gecached, maar niet opgeslagen.

Veel RAM-geheugen

Het apparaat heeft een 1GHz dualcore ARM Cortex A9-processor en 1 GB aan RAM. Het ondersteunt Flash 10.1 en HTML 5, is 13 centimeter breed, 19,4 centimeter lang en 1 centimeter dik. Verbinding met het web wordt gelegd via WiFi of via een BlackBerry voor gebruik van zakelijke applicaties.

In een later stadium komen er ook modellen met een ingebouwde 3G en 4G-verbinding. De PlayBook heeft twee camera’s, een van 3 megapixel aan de voorkant en een van 5 megapixel aan de achterkant. Het beeldscherm kan 1080p HD video aan. Tijdens de presentatie werden twee modellen getoond, een met 16 GB en een met 32 GB opslaggeheugen.

Voor zakenmensen

RIM zegt met het apparaat niet alleen consumenten, maar vooral zakenmensen te willen bereiken. Daarom wijst het bedrijf met name op de “naadloze samenwerking” tussen tablet en smartphone. Het apparaat komt in het begin van volgend jaar op de markt, laat RIM weten, zonder verder een datum te specificeren.