In een ultieme poging om grote contracten terug te winnen doet RIM concessies. Overheidsdiensten kunnen gratis BlackBerry 10 testen, zo ontdekte een journaliste van techblog AllThingsD. Voor de Amerikaanse Immigratie- en Douanedienst (ICE) is het reden om opnieuw te kijken of BlackBerry 10 voldoet aan alle protocollen bij de gebruikelijke keuring in het veiligheidslab.

Bedrijven dumpen BlackBerry's

De smartphone was tot voor kort buitengewoon populair in de zakelijke markt. Maar het aantal van 22,4 miljoen gebruikers stort snel in omdat veel bedrijven overstappen en kiezen voor een iPhone of een Android-toestel voor hun werknemers. Analisten van IDC voorspellen dat er volgend jaar nog maar 5,2 miljoen BlackBerry's overblijven.

Overheidsdiensten blijven mogelijk trouw aan RIM vanwege de veiligheid. Het Amerikaanse leger liet eerder dit jaar weten 6 BlackBerry-toestellen veilig genoeg te vinden om door personeel in gebruik genomen te worden. Daarbij ging het nog om BlackBerry OS 7. De test van ICE moet uitwijzen of ook BlackBerry 10 voldoet aan deze eisen.

Erop of eronder

De toekomst van fabrikant RIM staat of valt met BlackBerry 10. Het besturingssysteem verschijnt na lang uitstel in januari op de markt en komt dan ook eindelijk gepaard met een nieuw topmodel. Kwartaal na kwartaal zijn rode cijfers geschreven. De leiding van het bedrijf moest ruimte maken voor opvolgers, die op hun beurt ook opstapten.

De nieuwe CEO Thorsten Heins probeert het bedrijf terug op de rails te krijgen. Daarbij is het nieuwe besturingssysteem de reddingsboei.