Het onderzoek ligt in handen van de antitrustcommisie en is opmerkelijk genoeg in mei zelf aangevraagd door Facebook. Dat kocht in februari de populaire berichtendienst WhatsApp op voor het duizelingwekkende bedrag van 19 miljard dollar. Het wil met het onderzoek voorkomen dat Europese landen los van elkaar de overname inspecteren.

Want direct na de bekendmaking waren er grote zorgen bij privacyclubs over de "mogelijkheid dat Facebook toegang krijgt tot de database van Whatsapp van telefoonnummers en metadata" van klanten. De Amerikaanse waakhond FTC gaf in april groen licht, maar stelde één eis: het privacybeleid mag niet worden gewijzigd.

Privacy-debuut EU

Persoonlijke data en privacy heeft nooit eerder zo'n grote rol gespeeld bij een Europees antitrust-onderzoek. Toch gaat dat mogelijk veranderen, vertellen anonieme bronnen aan de Wall Street Journal. De angst dat Facebook een soort 'datamonopolist' wordt heerst namelijk. Niet eerder keek de Commissie naar de machtsverhoudingen op social media-gebied.

De EU is volgens de krant een aantal weken geleden begonnen met het ondervragen van concurrenten. Meerdere grote techbedrijven en ook telco's mogen hun zegje doen. De telecomindustrie heeft namelijk meer klachten: zij lobbyen tegen de overname omdat zij het oneerlijk vinden dat over-the-top operators zoals WhatsApp telecominfrastructuur gebruiken, maar daarop geen belasting of regulering kennen.

Zeker twee bedrijven hebben ook al aangegeven dat zij bang zijn dat de combinatie Facebook-WhatsApp messaging-app rivalen oneerlijk de markt uitdrukken, vanwege hun huidige dominantie in veel Europese landen.