Republicom exploiteert het draadloze netwerk van de gemeente dat al sinds oktober 2008 operationeel is. De gemeente heeft het netwerk aan laten leggen zodat organisaties de infrastructuur kunnen huren. Zo testte de politie vanaf april een toepassing waarbij camerabeelden worden doorgestuurd naar wijkagenten.

Concurrentie met operators

Burgers konden al langer een tweetal sites (rotterdam.nl en 9292ov.nl) bezoeken via het netwerk. Er was geen ongelimiteerde toegang tot het internet omdat regelgeving verbiedt dat overheidspartijen concurreren met private bedrijven als KPN en Vodafone.

Omdat Republicom een private partij is die het netwerk huurt, mag het internet wel opengezet worden. Het gratis internet van Republicom is een fikse streep door de rekening van T-Mobile en KPN, die betaalde mobiele hotspots hebben in het centrum van Rotterdam.

Voldoende bandbreedte

Midden januari kan de eerste Rotterdammer online via Republicom. Het gratis netwerk is ook bedoeld voor speciale evenementen, zoals het International Film Festival (IFFR) eind januari. Het bedrijf denkt dat er voldoende bandbreedte is om veel mensen tegelijk te laten internetten.

Het gaat om circa 30 wifi-zenders die in het centrum van Rotterdam om de paar honderd meter staan. Het draadloze netwerk is bedoeld voor ontvangst buitenshuis. Ontvangst binnenshuis zal niet of nauwelijks mogelijk zijn. De zenders staan draadloos met elkaar in verbinding (mesh) waardoor een ononderbroken netwerk wordt gevormd.

Op maat gesneden informatie

Republicom denkt de exploitatiekosten terug te verdienen door middel van op maat gesneden informatie, ofwel locatiegebaseerde advertenties. "Als je inlogt, krijg je een startpagina met locatiegebaseerde advertenties", zegt commercieel directeur Edwin Veltman. "Maar buiten de startpagina om ben je vrij om naar NU.nl ofzo te gaan."

Republicom werkt samen met adverteerders die publiek willen bereiken op specifieke locaties. Zo krijgen internetters in de buurt van bepaalde wifi access points bijvoorbeeld informatie over films in de nabijgelegen Pathé-bioscooop. Dit businessmodel gebruikt Republicom al bij havens, hotels en campings waar het gratis internet levert.

Het gebied dat Wi-Fi-dekking heeft: