Bij de proef in Groningen met de Ziggo Hotspots, waarbij routers van klanten ingezet worden, wordt 10Mbit/s extra gereserveerd voor de gastgebruikers van de router. Deze extra bandbreedte is overigens niet toegankelijk voor de houder van de router, vertelt de woordvoerder van Ziggo aan Webwereld.

Met de extra bandbreedte wil Ziggo voorkomen dat de klant hinder ondervindt wanneer meerdere gasten op zijn router inloggen. De woordvoerder van Ziggo legt uit dat er maximaal 20 gasten tegelijkertijd kunnen inloggen op een hotspot om de internetsnelheid op peil te houden.

Gescheiden netwerk

Omdat meerdere gebruikers op een router kunnen inloggen, zorgt Ziggo dat alle gebruikers op gescheiden netwerken aangesloten worden. Uiteraard krijgt iedere gebruiker een eigen IP‐adres, zodat kan worden getraceerd wie op het netwerk geweest is. Deze gegevens blijven volgens de wettelijke termijn van 6 maanden bewaard, zegt de woordvoerder van Ziggo.

Hotspots

De internetaanbieder is gestart met een proef om routers van particuliere klanten open te stellen als hotspot voor andere Ziggo-klanten. Het idee is om het wifi‐netwerk zo uit te breiden dat Ziggo-abonnees buiten de deur gemakkelijk gebruik kunnen maken van een gratis internetverbinding. Maar voor wat hoort wat. De klant moet wel zijn eigen modem beschikbaar stellen voor hij in mag loggen bij een andere klant.

Door eenmalig in te loggen op het wifi‐netwerk kan vervolgens onbeperkt gebruik gemaakt worden van alle Ziggo hotspots die in de omgeving aanwezig zijn. Dat wil zeggen in de buurten waar Ziggo-abonnees zijn. Voor plekken waar andere internetaanbieders de overhand hebben is nog geen alternatief bedacht. Of Ziggo in de toekomst een samenwerking aan wil gaan met bijvoorbeeld UPC, wil het telecombedrijf niet aan Webwereld vertellen. “Wij concentreren ons nu op de proef en kijken niet te ver vooruit", aldus de woordvoerder van Ziggo.

Spaans netwerk

Het inzetten van routers van klanten om een hotspot te creëren is niet nieuw. Het Spaanse bedrijf Fon heeft wereldwijd al een hotspotnetwerk opgezet. Ziggo heeft zich niet laten inspireren door het Spaanse telecombedrijf Fon, zegt de woordvoerder, maar is wel op de hoogte dat het bedrijf een soortgelijk systeem heeft. Fon, startte in 2005 een wereldwijd wifi‐netwerk door onder andere samen te werken met diverse providers, als BT en Belgacom. Bij Fon kan in principe iedereen inloggen, maar niet-leden moeten een bedrag betalen om toegang tot het netwerk te krijgen.

5 weken

De proef van Ziggo is nu alleen in de Groningse wijken Helpman, de Wijert, Herewegwijk en Villabuurt-West en duurt vijf weken. Ziggo hoopt 1.200 klanten te vinden die met de proef mee willen doen. Of Ziggo Hotspot daadwerkelijk ingevoerd gaat worden hangt volledig van de uitkomst van de proef af, laat Ziggo weten.