Door de tijd heen is het monopolie van T-Mobile op de iPhone steeds verder uitgehold door een groeiende stroom aan 'buitenechtelijke' iPhones. Die toestellen zitten dan op de netwerken van concurrerende operators. Momenteel zijn er in Nederland meer dan 100.000 Apple smartphones in omloop die de netwerken van KPN en Vodafone gebruiken.

Geïmporteerd, gejailbreakt of uitgedeeld

T-Mobile, de totnogtoe enige officiële aanbieder van de iPhone in Nederland, heeft bijna 300.000 smartphones van Apple op zijn netwerk. In totaal zijn er ongeveer 425.000 iPhones in gebruik in ons land. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Telecompaper onder een breed, representatief consumentenpanel.

De iPhone is een doorslaand succes in ons land, maar dus niet alleen bij T-Mobile. "De iPhone zit voor een flink deel bij de concurrentie", constateert directeur Ed Achterberg van Telecompaper.

Het betreft voor het allergrootste deel geïmporteerde, simlockvrije iPhones of toestellen die zijn gejailbreakt. Daarnaast biedt bijvoorbeeld KPN aan speciaal gewaardeerde klanten iPhones aan. Maar dat zijn er "eerder honderden dan duizenden", vertelt de woordvoerder van KPN aan Webwereld. KPN heeft een tijd geleden al een speciale webpagina ingericht waarop wordt uitgelegd hoe de iPhone op het KPN-netwerk te gebruiken.

Concurrentiegevoelig

De telecomgigant wil het exacte aantal van 60.000 iPhones op zijn netwerk niet bevestigen. "Maar het is niet iets waarvan ik raar opkijk", aldus de zegsman. Vodafone wil helemaal geen commentaar geven op de bevindingen, omdat dat "concurrentiegevoelige informatie" is, meldt de woordvoerster.

T-Mobile wil de cijfers evenmin bevestigen. "Wellicht is de presentatie van onze jaarcijfers een beter moment voor dergelijke zaken", reageert de zegsman. Die cijfers worden, samen met die van moederbedrijf Deutsche Telekom, eind februari gepresenteerd.

Einde exclusiviteit

Achterberg van Telecompaper verwacht dat aanstaande zomer de exclusieve deal van T-Mobile met Apple zal aflopen. Daarna gaan de sluisdeuren voor het populaire toestel helemaal open.

Onlangs kwam er een einde aan de exclusiviteit van de iPhone in Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat heeft de verkoop van het Apple-toestel nogal een oppepper gegeven, meldt onder meer The Guardian. In bijvoorbeeld België en Frankrijk was de iPhone al langer simlockvrij te verkrijgen.