De overheid van Rusland werkt aan wetsvoorstellen om het land te beschermen tegen de risico's van Skype, ICQ en andere VoIP-telefoniediensten. De machtige lobbygroep Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RUIE) heeft samen met de politieke partij van premier Vladimir Putin al een werkgroep hiervoor opgezet.

'Buitenlands gevaar'

De RUIE is al met het advies gekomen dat het buitenlandse Skype een securitygevaar vormt voor Rusland. De communicatie via die applicatie - en soortgenoten als ICQ - valt namelijk niet te controleren, ofwel af te tappen voor overheidsinstanties. Op dit moment valt IP-telefonie niet onder Russische wet- en regelgeving, meldt persbureau Pravda.

Daarnaast vertegenwoordigt de lobby van het Russische bedrijfsleven ook mobiele operator MegaFon, dat vreest voor forse inkomstenverliezen. De buitenlandse VoIP-aanbieders zoals Skype zouden dus de Russische markt flink schaden. De opgezette werkgroep die wetsvoorstellen opstelt, heeft als voorzitter de vice-president van het Russische telecombedrijf TransTelKom. Dat is een dochter van het staatsbedrijf Russian Railways.

Ook EU

Begin dit jaar is er op Europees niveau ook al roep gekomen om Skype af te tappen. Het in Den Haag gevestigde Eurojust, een agentschap van de Europese Unie, onderzoekt hoe "technische en juridische obstakels overkomen kunnen worden om internettelefoonverkeer te onderscheppen".

Dit gebeurt naar aanleiding van problemen die Italiaanse misdaadbestrijders ondervinden. Criminelen gebruiken namelijk steeds vaker Skype en andere VoIP-systemen, met sterke encryptie.