De Glonass-K-satelliet is zaterdagochtend in een baan om de aarde gebracht, meldt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie aan persbureau Reuters. De lancering ging "volgens plan". Eind vorig jaar stortten nog drie Glonass-satellieten neer. Later dit jaar gaan er nog twee satelieten de lucht in. Dat vormt dan de afronding van het project, dat 2 miljard dollar heeft gekost en in 2001 onder de toenmalig president Putin is gestart.

Crash

In december raakten drie Glonass-satellieten uit koers. Die zijn neergestort in de Stille Oceaan in de buurt van Hawaï. Die mislukking kostte Moskou zo'n 160 miljoen dollar en zorgde voor een vertraging van zes maanden voor het project. President Medvedev heeft vervolgens twee managers van de Russische federale ruimtevaartorganisatie ontslagen.

De Russen werken al sinds de jaren '70 aan het eigen netwerk van satellieten voor een eigen navigatiesysteem. Het wereldwijd gebruikte GPS is een Amerikaans systeem, van het ministerie van Defensie. Het eigen Russische project is tijdens de economische crisis in de jaren '90 op een laag pitje gezet.

GPS en Galileo

GLONASS is net als GPS een militair systeem. Rusland wil met GLONASS minder afhankelijk zijn van gps, dat door de Amerikaanse overheid kan worden afgesloten voor burgergebruik. Het Amerikaanse leger heeft tijdens militaire operaties al de nauwkeurigheid van GPS tijdelijk en plaatselijk teruggeschroefd om vijanden te hinderen.

Ook de Europese Unie werkt samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan een eigen GPS-alternatief. Dat navigatiesysteem is als enige strikt bedoeld voor civiel gebruik.