De open source-stichting werkt al enkele jaren aan de volgende generatie van zijn zelfontwikkelde browserengine. Die nieuwe basis heet Servo is van begin af aan gemaakt voor moderne multicore-processors. Hiervoor gebruikt de Mozilla Foundation een geheel nieuwe low-level programmeertaal: Rust. Dit ontwikkelwerk loopt al sinds juni 2011.

Android- en ARM-reus

Nu haakt elektronicaproducent Samsung aan op dit project. De Zuid-Koreaanse firma maakt niet alleen smartphones, tablets en laptops (waaronder de ARM-uitvoering van Google's Chromebook), maar ook de daarin dienst doende multicore ARM-processors. Mozilla meldt dat Samsung al een ARM-backend heeft bijgedragen en de benodigde infrastructuur om de code te compileren voor Android.

Daarnaast heeft de hardwarepartner ook "diverse verbeteringen" bijgedragen aan de code voor de toekomstige multicore-browserengine. Een zeer vroege versie van de in ontwikkeling zijnde code is al te downloaden bij Github. "Maar dit is slechts het begin", blogt Mozilla-CTO Brendan Eich.

Snel, veilig, makkelijk

Hij stelt dat programmeertaal Rust, nu net in versie 0.6, in rap tempo een stabiele fase bereikt. Die vervanger voor C++ is volgens de techneut niet alleen efficiënter en sneller, maar bevat ook ingebouwde beveiligingsmaatregelen. "Het is 'safe by default', het voorkomt complete klassen aan fouten in geheugenbeheer die leiden tot crashes en securitykwetsbaarheden."

Die verbeteringen gaan niet ten koste van het gebruiksgemak voor developers, aldus Eich. De taal maakt het volgens hem juist makkelijk om gebruik te maken van de kracht van meerdere processorcores die nu en in de toekomst beschikbaar zijn. De focus voor Rust en Servo ligt wat Mozilla, en ook Samsung, betreft steeds meer op mobiele platformen. Zoals dus Android.

Versus Google

Apparaten met dat door Google ontwikkelde mobiele besturingssysteem zijn in toenemende mate gemaakt door Samsung. Die firma is hierbij geleidelijk aan bezig een eigen koers te varen. Volgens analisten is een breuk of zelfs aanvaring met Google slechts een kwestie van tijd. De gevolgen zullen dan niet mals zijn.

Saillant detail in de verse samenwerking met Firefox-maker Mozilla is dat die stichting voor zijn inkomsten nagenoeg geheel afhankelijk is van Google. Die relatie én verhouding is al jaren zo, ondanks pogingen van Mozilla om significante andere inkomstenbronnen aan te boren.