De jury in het Californische San Jose maakte zaterdagochtend zijn vonnis bekend in de nieuwe patentzaak tussen Apple en Samsung. Het Koreaanse bedrijf moet volgens het vonnis 119,6 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen aan Apple. Samsung schond drie patenten.

Drie wel, twee niet

Het eerste patent gaat over 'quick links', waarbij adressen en telefoonnummers op sites automatisch aanklikbaar worden. Het tweede patent betreft de manier om een toestel te ontgrendelen door met de vinger over het touchscreen te vegen.

Het derde patent spitst zich toe op automatisch verbeteren van woorden.

De 119.6 miljoen dollar die Samsung moet overmaken is relatief laag. Apple's advocaten hadden 2,2 miljard dollar geëist. De jury sprak Samsung vrij van twee van de vijf door Apple geclaimde patentschendingen. Die gingen over 'universeel zoeken' op telefoons en over 'synchronisatie op de achtergrond.

Apple schendt 1 patent

De jury oordeelde verder dat Apple ook één Samsung-patent heeft geschonden, rond het organiseren van foto's en video's in mapjes. Apple moet daarvoor 158 duizend dollar betalen aan Samsung. Volgens de jury schond Apple geen Samsung-patent rond video-compressie en -overdracht. Daar hadden Samsungs advocaten 6 miljard aan schade over geclaimd. Beide partijen zullen waarschijnlijk in hoger beroep gaan.

Vorige zaak: bijna 1 miljard dollar

De huidige zaak is de tweede grote patentzaak tussen Apple en Samsung in de VS. In 2012 oordeelde een jury dat Samsung ruim 1 miljard dollar aan Apple moest betalen wegens patentschendingen. Dat bedrag werd later teruggebracht naar 940 miljoen dollar, wegens fouten in de berekeningen door de jury.

Er lijkt voorlopig geen einde aan dit soort patentzaken te komen. Een van Apple's advocaten zei tijdens de behandeling van de huidige zaak dat Apple Samsung wel voor 50 patenten had kunnen aanklagen.