Samsung komt met nieuwe low-end smartphones om onder meer Nokia te bevechten in opkomende landen. De Samsung Rex-lijn bestaat uit vier verschillende modellen waarvan de goedkoopste een resisitief scherm heeft. Ook maken deze toestellen gebruik van een datacomprimerende browser (Opera Mini), wat vooral in opkomende landen een gewilde feature is. Daarnaast hebben de toestellen een dual-sim-optie, ook een functie die in opkomende landen populair is.

Low-end lucratief

Marktonderzoeker IHS becijfert dat er dit jaar zo'n 653 miljoen 'entry-level' smartphones wereldwijd verscheept worden. High-end smartphones als de iPhone en Galaxy S III verkopen enkele tientallen tot zo'n honderd miljoen stuks per jaar. De aandacht in onze regio gaat vooral uit naar deze supermodellen, maar de winst voor fabrikanten valt voor een groot deel te halen uit de midrange en low-end.

Vooral Nokia heeft op opkomende landen in het vizier. Eerder had het bedrijf succes met het platform Symbian in onder meer Azië, maar verloor marktaandeel aan onder meer Android en iOS toen die regio overstapte van featurephones naar smartphones. Om de low-end markt aan te spreken lanceert Nokia daar toestellen met het eigen platform S40.

Java strijdt met S40

De Rex-lijn van Samsung bindt direct de strijd aan met de Asha-lijn van Nokia met daarop S40. Samsung probeert het niet met partner Android of een besturingssysteem als Bada of Tizen, maar brengt toestellen uit die een Java-platform draaien. Dit soort platforms was ook in Europa en Amerika populair voordat de met features overladen smartphones als iPhones en Androids deze ouderwetse featurephones uit de markt drukten.

Nokia zag de laatste jaren de verkoop van zijn toestellen volledig instorten, maar de val lijkt te zijn gebroken door onder meer de Asha-toestellen. Samsungs Java-implementatie heeft de grafische interface TouchWiz die de Koreaanse fabrikant ook over zijn Android-toestellen legt.