Dan Hesse, CEO van Sprint, introduceerde het apparaat tijdens de CTIA 2008-conventie in Las Vegas. Hesse prees vooral de hoge snelheid van de 3G dataverbinding. Daarmee streeft de telefoon de iPhone voorbij, die het met een EDGE-netwerk moet stellen.

Een prijs van de mobiele telefoon is nog niet bekendgemaakt, maar Sprint heeft wel laten weten dat de telefoon in juni exclusief via het bedrijf zal worden aangeboden. Het apparaat, meet 5 bij 10 centimeter, is ,24 centimter dik en heeft een gewicht van 125 gram. Netwerksnelheden bereiken 600 Kbps tot 1,4 Mbps, meldt ComputerWorld.

Bediening met handschoenen

Een opmerkelijke functie van de mobiele telefoon is de haptische feedback van het touch screen, waarbij de gebruiker een kleine trilling voelt wanneer er een toets wordt aangeraakt via het scherm. Tijdens een demonstraties van het apparaat lieten werknemers van Sprint en Samsung weten dat deze haptische feedback, ook wel vibe tones genoemd, ervoor zorgen dat gebruikers het toestel kunnen bedienen terwijl zij handschoenen dragen, iets dat niet mogelijk is met de iPhone.

Hoewel Samsung de Instinct niet met de iPhone wil vergelijken, hebben verschillende analisten laten weten dat het apparaat wel heel veel gelijkenissen vertoont, tot aan het zwarte scherm aan toe. Jeffrey Kagan, een onafhankelijke analist laat weten: "Hoewel de Instinct iets kleiner is dan de iPhone, heeft het een coolness factor die wel heel erg lijkt op die van de iPhone. Apple heeft met de iPhone een ware revolutie in werking gezet en deze telefoon ziet er minstens zo nuttig uit als de concurrent. Iedereen weet dat een telefoon er cool uit moet zien en dat is bij de Instinct zeker het geval."

Instinctief

Kagen liet eveneens weten dat zijn ervaringen met de iPhone hebben geleid tot een behoefte aan een eenvoudigere manier van browsen. De Instinct geeft hieraan gehoor door bijvoorbeeld zoekopdrachten uit te voeren met behulp van spraaktechnologie. Volgens Sprint is de naam Instinct dan ook gekozen voor de telefoon omdat het browsen met de telefoon een stuk instinctieve werkt dan bij andere apparaten.

Cameranavigatie

Een andere opmerkelijke functie is verder de mogelijkheid om de 2 megapixel camera te gebruiken om door een website te navigeren. De camera detecteert daarbij bewegingen en gebruikt die om pagina's te draaien en schuiven.

De telefoon ondersteunt verder nog POP3-mail en Bluetooth en wordt geleverd met en 2GB microSD kaart. De telefoon, die met twee 1,000 mAmp batterijen bijna 6 uur spraaktijd biedt, draait op een eigen besturingssysteem dat is gebaseerd op Java en BREW.