De Samsung Wave 8500, die verschijnt in Europa en Azië, is de eerste Samsung-smartphone die Skyhook inzet. Andere toestellen volgen, zegt de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Skyhook Wireless kent de locatie van ruim 100 miljoen WiFi-hotspots en mobiele basisstations, die het verzamelt door rond te rijden met auto's met antenne's. Via driehoeksmetingen, waarbij de sterkte van omliggende WiFi-zenders, mobiele basisstations en gps wordt gemeten, kan de de locatie van een apparaat worden vastgesteld. Ook als de gebruiker binnnenshuis is, een plek waar gps vaak minder goed werkt.

iPod Touch

Apple is al jaren klant van Skyhook. Zo kunnen iPod Touch-eigenaren met behulp van WiFi-triangulatie toch hun eigen locatie opzoeken in de Google Maps-applicatie op de iTouch. Dell en Motorola zijn andere klanten van Skyhook.

De overeenkomst met Samsung betekent dat Skyhooks technologie waarschijnlijk in veel meer toestellen komt dan nu het geval is. Samsung is na Nokia 's werelds grootste mobieltjesmaker. Onduidelijk is of Skyhook ook terechtkomt op andere platformen dan Samsungs eigen Bada OS, zoals Android en Windows Mobile.

Street View

Voor de Android-telefoons van Samsung is de technologie in feite niet nodig. Google levert met Android immers al ingebouwde WiFi-triangulatie. De internetreus gebruikt daarvoor de gegevens die het verzamelt met zijn Google Street View-auto's vergaart.

Toch verving bijvoorbeeld Motorola onlangs Android's ingebouwde locatiesysteem door Skyhooks technologie. Veel developers zouden ontevreden zijn met de kwaliteit van Google's systeem voor plaatsbepaling via WiFi.