Samsung schermt met een aantal patenten om daarmee diverse producten van Apple van de Amerikaanse markt te duwen. Maar in een voorlopig oordeel van de ITC schendt Apple deze patenten niet en zal er dus van een verkoopverbod geen sprake zijn.

Voorlopig oordeel

De ITC zal zijn beslissing op een later tijdstip motiveren. Eerst moet de volledige commissie nog stemmen over de uitspraak. Cnet meldt dat Samsung strijdvaardig is en meent dat dit voorlopig oordeel terzijde zal worden geschoven door de ITC en dat Apple de patenten wel schendt.

De motivering van het oordeel ontbreekt in het openbare document, omdat zowel Apple als Samsung het bevel eerst moeten doorspitten om te zien of er geen bedrijfsgeheimen worden onthuld.

Deze klacht van Samsung stamt al uit juni 2011. De Zuid-Koreaanse fabrikant wil dat de ITC de iPhone, iPod touch en iPad verbiedt op grond van patenten op onder meer CDMA-technieken, draadloze packet-verzending en een octrooi op digitale documenten.

Bittere strijd

Samsung en Apple zijn in een bittere strijd verwikkeld om dominantie op de mobiele markt. Samsung verloor vorige maand een slepende zaak in de Amerikaanse rechtbank en een jury wees Apple een schadevergoeding van meer dan 1 miljard dollar toe. Het uiteindelijke vonnis wordt door de rechter bepaald en dat gebeurt pas in december.

Het zal tot een hoger beroep komen, maar het is onduidelijk wat er in de tussentijd gebeurt met vlaggenschepen als de Galaxy S II van Samsung. Er is een gerede kans dat deze volgend jaar van de Amerikaanse markt verdwijnt. Apple's mede-oprichter Steve Wozniak denkt dat Apple uiteindelijk het onderspit zal delven in deze slag van de patentoorlog.