De waardedaling van Samsung in een maand tijd is groter dan de totale waarde van concurrent Sony, heeft Bloomberg berekend. De daling is bijna 10 procent van de waarde van Samsung een maand geleden. Niet alleen Samsung zou last hebben van mindere verkopen van de duurste smartphones, ook Apple krijgt tikken. Dat zag zijn waarde met 9,4 procent dalen.

Volgens Bloomberg hebben consumenten geen interesse meer in smartphones die geplaatst zijn in het duurste segment zonder dat er nieuwe innovaties zijn die de prijs rechtvaardigen. Zo haalt het financieel persbureau het Chinese Huawei aan, dat toestellen verkoopt met een prijs van 100 dollar, een achtste van de prijs van een Galaxy S4. Volgens een analist verschilt de S4 te weinig van zijn voorganger.

Verwachtingen naar beneden bijgesteld

De belangrijkste zakenbanken hebben in de afgelopen maand keer op keer hun verwachtingen van de Galaxy S4 naar beneden bijgesteld. Samsung meldde zelf op 23 mei dat het al 10 miljoen stuks van zijn nieuwe vlaggenschip had verkocht binnen een maand na de marktintroductie. Maar in de weken daarna zouden de verkopen al stokken.

JP Morgan gaat zelfs zo ver dat het de totale verkoop aan smartphones door Samsung heeft herberekend van 80 miljoen naar 60 miljoen stuks dit lopende jaar. Ook Morgan Stanley herziet zijn voorspelling voor dit jaar en denkt nu aan 61 miljoen stuks. De kwartaalcijfers van Samsung worden aankomende vrijdag vrijgegeven.