HP heeft een schikking getroffen met CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization). De Australische tegenhanger van TNO heeft patenten op wifi en wil daar vergoedingen voor vangen. HP is nu gezwicht. Het betaalt een onbekend bedrag om af te zijn van de aanklacht. Juridisch gezien is dit geen precedent, maar praktisch gesproken is dit wel een bevestiging van de geldigheid van CSIRO’s claims.

Die betreffen zowel de huidige wifi-technieken 802.11b en –g als ook het weinig gebruikte –a en de aankomende standaard –n. Laatstgenoemde is in de praktijk al veel in gebruik. Hardwareleveranciers konden niet wachten op het langdurige standaardisatieproces. Zij hebben dus een voorschot genomen met zogeheten pre-n apparatuur. Die is naar verwachting te zijner tijd te updaten om de volledige officiële standaard te ondersteunen.

Hitlist

CSIRO heeft de patenten begin 1996 verkregen. Die zijn in 2007 in de media gekomen, maar de rechtszaak tegen HP liep toen echter al. Die aanklacht is in 2005 ingediend. Daarbij heeft CSIRO meteen ook een aantal andere ict-leveranciers aangeklaagd. Nu HP heeft geschikt, staan die bedrijven onder grotere druk. Op de hitlist van CSIRO staan nog Intel, Microsoft, Dell, Toshiba, Asus, Netgear, D-Link, 3Com, Belkin, SMC, Buffalo, Accton en Nintendo. Buffalo heeft in 2007 al een tegenslag hierover gehad in de rechtbank van Texas.

Terwijl het schikkingsbedrag van HP niet bekend wordt gemaakt, menen analisten dat er sprake is van vele miljarden aan vergoedingen. Het gaat immers om de massamarkt. Elke laptop heeft tegenwoordig wel wifi, en netwerkapparatuur zónder is ook steeds zeldzamer.

Wifi is overal

Daarnaast worden steeds meer opslagapparaten, mediaspelers en andere consumentenelektronica voorzien van draadloze netwerkmogelijkheden. Ook in het bedrijfsleven speelt wifi een steeds grotere rol, zij het dan wel aan banden gelegd met beveiligingsfuncties.