Want juist in die grensgebieden ging het bij de vorige test in november op veel plekken mis. Dit komt omdat NL-Alert ingedeeld is in 25 veiligheidsregio's. Het kan dus bij een landelijke test van het systeem voorkomen dat een telefoon-eigenaar een NL-Alert van meerdere masten binnenkrijgt. Zeker wanneer iemand zich bijvoorbeeld verplaatst van de ene veiligheidsregio naar de andere.

Toch is dit niet de voornaamste reden van een nieuw controlebericht, meldt het verantwoordelijke ministerie van Justitie en Veiligheid aan Webwereld. "Het is primair een controle voor de burger zodat zij kunnen zien of NL-Alert goed staat ingesteld. Voor ons is het belangrijk om te zien of het systeem goed functioneert en alle regio's het controlebericht verzenden", legt ministeriewoordvoerder Lodewijk Hekking uit.

Tegelijkertijd

Maar wanneer is de test geslaagd? Hekking: "Dat is een beetje lastig. Cell broadcast is een anoniem systeem, je kunt niet per telefoon vaststellen of het controlebericht is ontvangen. Wij letten dus vooral op het correct verzenden via de masten. Het technisch onderzoek is daar op gericht."

Waar in november iedere veiligheidsregio het controlebericht in een uur tijd op eigen tijdstippen verzond, hoop de overheid dat nu grotendeels op een gelijk moment te doen. "In principe krijgt iedereen het bericht rond 12.00 uur", aldus de zegsman die verder meldt dat er later dit jaar waarschijnlijk nog een test volgt.

Tweemaal alarm

Sinds de introductie is NL-Alert al 30 keer ingezet. Nadat ook de iPhone met de introductie van iOS 7 ondersteuning biedt kan er worden gesproken van een serieus alarmeringssysteem.

Desondanks zijn er geen plannen voor een complete vervanging voor de aloude sirenes. Daarom kun je straks om 12.00 uur zo ongeveer tegelijkertijd twee controletesten verwachten. Schrik niet, er wordt duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven doen.