De nieuwe dienst heet 'Skype for SIP', meldt zakenkrant Wall Street Journal en Skype zelf op het bedrijfsblog. De software is nu beschikbaar als bèta. Bedrijven die al een PBX-telefooncentrale gebruiken kunnen hiermee makkelijk overstappen naar VoIP-bellen via Skype. Die leverancier gebruikt namelijk een eigen protocol.

De nieuwe software van Skype werkt op bestaande ip-enabled bedrijfstoestellen. Zakelijke bellers hoeven dus geen computer en een headset te gebruiken. Skype denkt later dit jaar de software bedrijfsklaar te hebben.

Click to call

Aanvankelijk zal Skype circa 2,1 dollarcent per minuut rekenen. Dit geldt dan voor gesprekken naar vaste en naar mobiele nummers. Telefoonverkeer tussen de huidige Skype-client en de aankomende SIP-software is gratis.

Skype for SIP brengt ook nieuwe mogelijkheden, zoals het omleiden van de 'click-to-call' functie op bedrijfswebsites naar de reguliere telefoontoestellen. Door het SIP-protocol kunnen bedrijven voor hun Skype-communicatie ook hun reguliere belfuncties gebruiken, zoals het omleiden van gesprekken, het voeren conference calls en het doorschakelen naar de eigen voicemailboxen.

Skype test de SIP interoperabiliteit nu op de IP-PBX systemen van Asterisk, Avaya, Cisco, Nortel en Shoretel. Skype werkte al eerder met Asterisk samen aan een module om beide programma’s te integreren. Skype stelt nu instructies op voor zakelijke klanten hoe telefoontoestellen te configureren om over te stappen naar Skype for SIP.

550 miljoen dollar

Skype werd in 2005 overgenomen door eBay voor 2,6 miljard dollar. Over 2008 haalde het bedrijf een omzet van 550 miljoen dollar. Op dit moment heeft het gratis belprogramma ruim 400 miljoen gebruikers. Dertig procent van de klanten gebruikt Skype ook voor zakelijke doeleinden.