De ontwikkelingen rondom de aanstaande 2,6 GHz-veiling volgen elkaar in razendsnel tempo op. Vanochtend wees de bestuursrechter in Rotterdam de bezwaren van KPN en Vodafone tegen de opzet van de veiling af.

Daardoor gaat de veiling volgende week dinsdag gewoon zoals gepland van start. Dat is dus inclusief de forse beperkingen (caps) die zijn opgelegd aan de zittende operators.

KPN kan maximaal een blok van 20 MHz bemachtigen, Vodafone krijgt maximaal 25 MHz. T-Mobile moet het doen met maximaal 10 MHz. Nieuwkomers op de markt, zoals Tele2, Ziggo en Worldmax, kunnen elk maximaal een spectrum van 40 MHz kopen.

Afvalrace

Maar ondanks dat er dus alle ruimte is voor de drie gewenste nieuwkomers, blijkt er een ware afvalrace gaande. Ruim een maand gelden meldde het ministerie van Economische Zaken nog dat er negen kandidaatbieders waren. Nu laat het departement weten dat er nog maar vijf partijen over zijn.

Het is officieel geheim welke partijen meedoen, dus is het ook onduidelijk welke bedrijven zijn afgehaakt. Dat kunnen één of meerdere bestaande operators zijn, maar dat lijkt niet waarschijnlijk. Mogelijk hebben nieuwe partijen hun business case niet rond gekregen.

Eerder deze week werd wel duidelijk dat de twee kabelbedrijven UPC en Ziggo, samen, als één partij, willen bieden op een 2,6 GHz frequentiekavel. Daartoe hebben ze een nieuwe BV opgericht: Ziggo 4.

Spectrum over

Wel is duidelijk dat het nu praktisch onmogelijk is dat al het beschikbare spectrum in de 2,6 GHz-band zal worden geveild. In bijna elk scenario, ook als er een bestaande mobiele operator is afgehaakt, blijven er frequentieblokken op de plank liggen.

In totaal wordt er namelijk 190 MHz geveild. Zoals gemeld mag KPN maximaal 20 verwerven, Vodafone 25 en T-Mobile 10 MHz. Nieuwkomers mogen elk maximaal 40 MHz verwerven. Als de drie operators meebieden plus twee nieuwkomers verwerven elk 40 MHz, blijft er maar liefst 55 MHz ongeveild.

Alleen in het onwaarschijnlijke geval dat alledrie de operators zijn afgehaakt en er alleen nog vijf nieuwkomers over zijn, zou er een piepkleine schaarste zijn. Van 10 MHz.

Minimale opbrengst

In alle andere scenario's blijven er frequentieblokken over. Met die kennis is het onwaarschijnlijk dat de komende veiling veel zal opbrengen, omdat alle bieders voor het spreekwoordelijke dubbeltje op de eerste rang kunnen gaan zitten.

Voor EZ is dit geen probleem. "We kunnen ze niet verplichten om deel te nemen. We hebben ze niet aan een touwtje. Maar er zitten dus sowieso nieuwkomers tussen. En dat is goed nieuws voor de consument", aldus de woordvoerder van EZ.

KPN, Vodafone en T-Mobile willen niet inhoudelijk ingaan op het nieuws. KPN laat wel weten dat het bedrijf doorgaat met de voorbereidingen op de veiling.