De zogenaamde 'boredom detector' is een algoritme ontwikkeld door onderzoekers van de Spaanse telecomleverancier Telefonica. Op basis van mobiele activiteit kan de software met 83 procent zekerheid zeggen of je echt iets serieus aan het doen bent of je gewoonweg ronduit verveelt. Dat is handig, want daarop kunnen appbouwers gaan inspelen.

Het algoritme kijkt voor het vaststellen van een verveelde gebruiker naar de tijd die is gepasseerd sinds het ontvangen van het laatste telefoontje of tekstbericht, de tijd van de dag en hoe intensief je het toestel gebruikt. Bij de proefpersonen die participeerden in het onderzoek werd als finale check een alert ingesteld die een artikel op de site BuzzFeed suggereerde - verveelde mensen tikten hier vaker op dan niet-verveelde proefkonijnen.

Preventief depressie tegengaan

Telefoons en apps die weten hoe ideeënloos je bent kunnen op basis van dit algoritme zaken suggereren die verveelde mensen misschien interessant vinden, zoals een nieuw (dom) spelletje, een nieuwsartikel of een taalcursus. En dat is superfijn, want verveling kan tot depressie leiden, waarschuwen wetenschappers.

Card