De nieuwe touchmethode gebruikt een akoestische sensor om trillingen te meten die verschillende aanraakmethodes veroorzaken. De trilling die een vingertop veroorzaakt is anders dan die van een nagel. De software bepaalt vervolgens met behulp van deze sensorinformatie welke input de gebruiker op dat moment vereist.

Feature bij Android-apps

De oprichters van het bedrijfje Qeexo bedacht de nieuwe techniek vorig jaar als TapSense en doopt het nu om tot FingerSense. Ze hebben de sensor en aangepaste software toegepast op een Samsung-toestel om de verschillende aanraakvormen te testen. Het bedrijf heeft een Android SDK ontwikkeld om de voel-features te kunnen toepassen op Android-apps.

Het voordeel is dat er meer vormen van invoer mogelijk zijn dan nu het geval is. Apps kunnen features koppelen aan een specifieke aanraking en daardoor kunnen gebruikers sneller gewenste specifieke functies activeren. Zo zou het verschil tussen verschillende types klikken kunnen worden gevoeld, waardoor een knokkel een uitvouwmenu tevoorschijn haalt als met een rechtermuisknopklik.

Techniek snel introduceren

Op de video-demo waarin Qeexo de techniek demonstreert, laten de makers de interactie zien met de populaire mobiele game Fruit Ninja. Door de knokkel te gebruiken worden kokosnoten geplet, met de vinger worden bessen platgeperst en met de nagel worden bananen doorgesneden.

Qeexo hoopt volgens MIT's Technology Review de techniek binnen een jaar te introduceren op smartphones, maar dat kan wel langer duren voor de technologie gemeengoed is. Zelfs als fabrikanten het ondersteunen, moeten software-ontwikkelaars nog gebruik gaan maken van de features die FingerSense biedt.