Fabrikant Marvell introduceert een system-on-chip (SoC) die gebruikmaakt van de jongste WiFi-standaard 802.11ac die snelheden van 1 Gbps ondersteunt. Chipmakers zetten dit jaar voorzichtige stappen met de nieuwe WiFi-standaard die nog moet worden vastgesteld door IEEE. De WiFi Alliance wil volgend jaar beginnen met het vaststellen van een certificeringsproces.

Grote chipmakers als Intel, Texas Instruments en Nvidia houden daarom de boot nog even af. Routers en accespoints die de standaard ondersteunen zijn volop verkrijgbaar, maar smartphones en tablets werken nog met de n-standaard. Er zijn al wel SoC’s die 802.11ac ondersteunen, onder meer geproduceerd door Broadcom en Qualcomm.

Meer antennes

Marvell bracht in juni de SoC 88W8897 uit. Deze chip gebruikt 2x2 antennes en is een SoC die ook zend- en ontvangsttechnieken als MIMO en NFC ondersteunt. De nieuwste chip heeft 4 receivers en 4 zenders om de doorvoer te vergroten, Marvell noemt dit systeem 4x4. Deze belooft snelheden tot 1,3 Gbps, een stap omhoog van de 887 Mbps van de eerdere chip.

Qualcomm’s 802.11ac-systeem dat door dochteronderneming Atheros is ontwikkeld, moet worden verwerkt met de populaire serie smartphoneprocessors Snapdragon. Er zijn nog geen apparaten op de markt die zijn uitgerust met de nieuwe chipset.