Palm staat al enige tijd dicht bij de afgrond, maar stevent er nu op af: de beurskoers bevindt zich in vrije val. Dit is veroorzaakt door aanhoudende verliezen en tegenvallende vooruitzichten. Begin deze maand heeft Palm nog geprobeerd af te leiden van het aankomende slechte nieuws door een update voor zijn smartphonebesturingssysteem WebOS uit te brengen.

Ceo teleurgesteld

Palm heeft afgelopen week nog wel een omzetgroei bekendgemaakt. Toch voorspelt de eigen financieel directeur (cfo) Doug Jeffries dat de nabije toekomst er niet rooskleurig uitziet. Het bedrijf heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar 2010 een nettoverlies van 18,5 miljoen dollar op een omzet van 349,9 miljoen dollar.

Dat is weliswaar een stuk beter dan een jaar geleden. Toen was het nettoverlies 95 miljoen en de omzet slechts 90 miljoen dollar. Toch is het aanhoudende verlies slecht nieuws. Palm-ceo Jon Rubinstein, ontwerper van de Pre en vroeger in dienst bij Apple, zei openhartig bij de bekendmaking van de cijfers dat hij "erg teleurgesteld is" in zijn bedrijf.

'Doodsspiraal'

Bovendien houdt het bloeden niet op: voor het volgende kwartaal verwacht Palm een omzet van op z'n hoogst 150 miljoen dollar. Financieel analisten gingen eerst nog uit van 300 milljoen dollar, meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Die forse discrepantie heeft de beurskoers direct daarna al 12 procent doen dalen.

De dag erna is die val doorgezet, om tot op heden niet af te vlakken. Financieel analisten spreken van een 'doodsspiraal', die nu versnelt. Overnamegeruchten steken nu opnieuw de kop op. Palm heeft namelijk wel een waardevol patentportfolio, waarmee het tot op heden Apple van zich af heeft gehouden. De iPhone-maker is nu wel op een patentkruistocht, tegen zijn grotere concurrenten Nokia en HTC.

Toch niet 'iPhone-killer'

De teloorgang van Palm is al geruime tijd in de maak. De langverwachte smartphone Palm Pre moest redding brengen. De vermeende 'iPhone-killer' kan echter de concurrentie met de iPhone, maar ook met Google's Android-besturingssysteem niet aan. De kasreserves van het bedrijf staan al geruime tijd onder druk. Zo heeft vóór de onthulling van de Pre al een kapitaalinjectie van 100 miljoen dollar nodig gehad om de smartphone te kunnen introduceren.