Uit kwartaalcijfers die deze week werden gepubliceerd, blijkt dat Palm in het tweede fiscale kwartaal van dit jaar slechts een omzet van 191,6 miljoen dollar heeft kunnen noteren , ten opzichte van 349,6 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. In totaal verkocht Palm in het kwartaal 599 duizend smartphones, 13 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Als gevolg van de gedaalde omzet noteert Palm voor het tweede fiscale kwartaal van dit jaar een verlies van 508,6 miljoen dollar.

Moeilijke tijd

Een pijnlijke ontwikkeling, vooral omdat de markt voor mobiele telefone zich steeds meer beweegt in de richting van smartphones, erkent ook Ed Colligan, president en ceo van Palm: "Er valt niet te ontkennen dat we ons in een zeer moeilijke tijd bevinden". Op dit moment wordt er binnen het bedrijf gewerkt aan de release van een nieuw besturingssysteem, dat gebaseerd is op Linux. Dit besturingssysteem, dat de codenaam Nova draagt, zal volgens geruchten worden onthuld tijdens de International Consumer Electronics Show (CES) die volgende maand in Las Vegas wordt gehouden.

Goed nieuws voor RIM

Waar de cijfers van Palm teleurstellend bleken, had concurrent Research in Motion goed nieuws te melden. Eerder deze maand gaf het bedrijf een winstwaarschuwing, in verband met de zwakke economie en de uitgestelde release van de BlackBerry Storm. De omzet kwam in het afgelopen kwartaal desalniettemin alsnog uit op 2,78 miljard dollar, 66 procent meer dan in dezelfde periode een jaar daarvoor. De kwartaalwinst kwam uit op 396,3 miljoen dollar, vergeleken met 370,5 miljoen dollar in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Stormachtig succes

Ondanks de winstwaarschuwing voor het afgelopen kwartaal, zijn de verwachtingen voor de nabije toekomst hooggespannen. Op 21 november lanceerde het bedrijf de BlackBerry Storm, die direct een recordverkoop voor RIM vestigde in de Verenigde Staten. De Storm breidt de markt voor RIM aanzienlijk uit, omdat meer dan 70 procent van de verkochte telefoons zijn aangeschaft door mensen die eerder nog nooit een BlackBerry kochten. Succes komt echter niet altijd zonder problemen, want RIM heeft de grootste moeite om aan de vraag te kunnen voldoen. In de aankomende weken zou dit langzaam maar zeker opgelost moeten zijn.

Door het succes van de Storm en de BlackBerry Bold and BlackBerry Curve, die eveneens zeer goed verkopen volgens het bedrijf, verwacht RIM dat de omzet in dit kwartaal zal uitkomen tussen de 3,3 en 3,5 miljard dollar.