Het land werkte al langer aan zo'n wet om gebruikers en reparatiezaken te helpen gebruik te kunnen maken van "het recht om te repareren". Nu steeds meer smartphones worden dichtgelijmd en accu's niet langer verwisseld kunnen worden, is het voor eigenaren steeds lastiger hun toestel te repareren. Apple's throttling-probleem leek de druppel te zijn die de emmer deed overlopen waardoor de wet nu waarschijnlijk nog makkelijker zal worden aangenomen.

"Wij waren al bezig met deze wet voordat het throttling-verhaal naar buiten kwam, maar het is wel een reden geweest voor kiesdistricten en wetgevers om er meer aandacht aan te besteden. Dit [throttle-verhaal] versnelt de veroudering van apparaten waardoor gebruikers een nieuwer model moeten aanschaffen," zegt Jeff Morris, Washington representative, in een interview met Vice.

Apple gaf vorig jaar toe iPhones te vertragen naarmate de accu ouder wordt om te voorkomen dat de toestellen uitvallen als er een prestatiepiek plaatsvindt. Dit zorgde voor een golf van verontwaardiging en het bedrijf is door verschillende gebruikers en instanties aangeklaagd. Dit probleem kan worden opgelost als de accu wordt vervangen, maar dat is iets dat Apple ontmoedigt en zeer moeilijk te realiseren is voor gebruikers.

Ook Samsung heeft twee jaar geleden accuproblemen gehad. De accu's in de Galaxy Note 7 waren te groot voor hun behuizing en explodeerden. Samsung heeft toen alle toestellen teruggeroepen. Iets dat veel makkelijker opgelost had kunnen worden als gebruikers de accu zelf konden verwisselen.

Recht om te repareren

Het is niet de eerste keer dat Amerika werkt aan wetten over "het recht om te repareren" Er zijn al verschillende "fair repair-wetten" aangenomen in verschillende staten en ook Europa strijdt voor het recht elektronica zelf te kunnen repareren.

Deze wetten zijn hard nodig "Fabrikanten lijmen de accu steeds vaker vast aan de behuizing. Dat lijken zij te doen om opzettelijk te voorkomen dat de toestellen gerepareerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat er sneller onnodig veel afval ontstaat. Wij proberen de filosofie 'recycle, repair, reuse' zoveel mogelijk toe te passen. Wij weten dat het op dit moment niet onmogelijk is om de accu in een iPhone te verwisselen, maar het is niet makkelijk. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of Apple de iPhone zal moeten herontwerpen om aan de wet te kunnen voldoen, maar aangezien er steeds meer fabrikanten zijn die apparaten produceren die niet kunnen worden geopend zonder ze te slopen, is deze wet hard nodig," aldus Morris.

Lees ook: Extreem slecht te repareren apparaten Op de volgende pagina: Fabrikanten vechten deze wet aan

Niet iedereen is blij met deze nieuwe wet. Verschillende fabrikanten zeggen dat deze veel te ver gaat. Eerder deze maand hebben 14 organisaties de handen ineengeslagen om de wet aan te vechten. Onder andere The Consumer Technology Association, CTIA, Telecommunications Industry Association, Computer Technology Industry Association, de Entertainment Software Association, Apple, Microsoft en Electronic Arts noemen deze wet ongerechtvaardigd en zelfs gevaarlijk.

De bedrijven claimen dat het (zelf) repareren van deze apparaten cybersecurity en veiligheidsproblemen met zich mee kunnen brengen. "Criminelen kunnen makkelijker beveiligingsmechanismen omzeilen en daarmee niet alleen het product, maar ook gebruikers schaden," schrijft de groep in een brief naar de Amerikaanse overheid.

De zou in 2019 in werking moeten treden maar is op dit moment nog in behandeling.