De WiMax 2-standaard, 802.16m, heeft als grootste voordeel snelheid. Volgens vice-president Mohammad Shakouri van het WiMax forum moet de nieuwe WiMax-standaard gemiddelde downlinksnelheden van meer dan 100Mbps bieden.

De huidige standaard 802.16e komt niet verder dan zo’n 10Mbps (en in de praktijk gewoonlijk aanmerkelijk minder dan dat). Shakouri verwacht dat 802.16m zoveel sneller kan zijn dankzij een combinatie van intelligente antenne-technologie en het gebruik van meerdere kanalen.

Geen groter bereik

“Stel je voor dat je een snelweg van 20 rijstroken wilt voorzien”, zegt Shakouri uit. “Het wordt knap lastig een normale weg uit te breiden naar 20 rijstroken, maar je kunt er ook een tweede snelweg naast leggen, of zelfs vier wegen met elk vijf rijstroken gebruiken. Zo krijg je hogere doorvoersnelheden door gebruik te maken van verschillende kanalen.”

Wat WiMax 2 volgens Shakouri niet zal doen, is voor groter bereik zorgen. Het huidige bereik van de WiMax-technologie is twee tot tien kilometer rond een access point, en dat blijft dus zo. “De bedoeling van 802.16m is een grotere bandbreedte te realiseren voor dezelfde gebruikersgroep”, legt hij uit.

Eind 2011 eerste hardware

Het WiMax forum werkt nu aan een 802.16m-certificatieprofiel voor ontwikkelaars. Dat moet beschikbaar zijn tegen de tijd dat standaardisatieorganisatie IEEE in september dit jaar de standaard afrond. Dat volgt op de verwachte goedkeuring in de zomer. Als alles volgens plan verloopt, verschijnen volgens Shakouri een jaar daarna de eerste WiMax 2-producten op de markt.

“Met 802.16e ging het net zo: ongeveer een jaar na de certificatie kwamen de eerste apparaten uit,” zegt hij. “Het grootste deel van de industrie verwacht dat in de tweede helft van 2011 compatibele netwerkapparatuur beschikbaar komt.”

Overstap

De nieuwe standaard moet relatief goedkoop en probleemloos ingevoerd kunnen worden. WiMax 2 wordt namelijk volledig compatibel met de huidige WiMax-standaard 802.16e. Dat is de mobiele variant van WiMax dat oorspronkelijk alleen draadloze verbindingen bood tussen vaste punten.

Clearwire, de Amerikaanse service provider die op dit moment al het grootste commerciële WiMax-netwerk in Amerika draait, verwacht volgend jaar te kunnen testen met de nieuwe standaard en hoopt in 2012 te kunnen overstappen.

Telecomconcurrentie

Toch blijft het de vraag of 'pc-technologie' WiMax het niet aflegt tegen telecomtechnieken als LTE. In Nederland heeft bijvoorbeeld KPN al WiMax laten vallen, ten gunste van LTE. WiMax-aanbieder WorldMax heeft de ambities kort daarvoor bijgesteld en houdt het voorlopig bij Amsterdam.

Bron: Computerworld.