TapRoot wil de software via mobiele operators aanbieden, waarbij klanten een maandelijkse vergoeding betalen. Met een gratis testversie kan slechts één gebruiker per hotspot internetten. De software is geschikt voor 3G-smartphones die draaien op Nokia S60 of Windows Mobile. Bezitters van een dergelijke smartphone hebben vaak al een mobiel data-abonnement afgesloten, dat ze in theorie kunnen gebruiken om onderweg te internetten op hun laptop. Er moet dan wel een verbinding tussen smartphone en laptop worden gemaakt, bijvoorbeeld met een kabel of via Bluetooth.

Volgens Taproot is dat voor veel gebruikers te lastig: de verbinding is te traag, is niet stabiel of de gebruiker weet simpelweg niet hoe het moet. Verbinding maken met een wifi-hotspot lukt de meeste mensen echter wel en heeft als bijkomend voordeel dat het ook geschikt is voor allerlei andere kleine apparaten die van wifi zijn voorzien, zoals de iPod touch.

Persoonlijke hotspots

TapRoot is niet het eerste bedrijf dat een oplossing heeft ontwikkeld om van een mobiele telefoon een wifi-hotspot te maken. JoikuSpot voor Nokia-telefoons en WMWifirouter voor Windows Mobile zijn op hetzelfde principe gebaseerd. Cradlepoint heeft een Personal Hotspot ontwikkeld waarbij de mobiele telefoon op een ruim 100 euro kostend apparaatje moet worden aangesloten.

Wat TapRoot onderscheidt van deze startups is dat het bedrijf zich nadrukkelijk richt op de mobiele operator, die doorgaans niet staat te springen om mobiele telefoons als laptopmodem te laten gebruiken. Bij goedkope data-abonnementen is dat vaak nadrukkelijk verboden. CEO Bob Bicksler van Taproot verwacht echter dat mobiele operators wel zullen buigen voor de wens van klanten om hun data-abonnement beter te benutten, zeker omdat ze hun klanten voor het gebruik van WalkingHotSpot kunnen laten betalen.

TapRoot komt de operators tegemoet met WHS Server, een hulpmiddel om de toegang tot WalkingHotSpots te beperken en het gebruik in de gaten houden. Daarnaast verwacht het bedrijf met allerlei aanvullende diensten een platform te bieden waarmee mobiele operators hun omzet kunnen verhogen en zich kunnen onderscheiden van de concurrentie.

Twee uur internetten

Aan mogelijke bezwaren van eindgebruikers is ook gedacht. De software is voorzien van energiebesparende maatregelen, waardoor een Windows Mobile-smartphone met een volle batterij ongeveer twee uur als hotspot kan dienstdoen. Het bereik van de WalkingHotSpot is circa zestig meter.

De gratis betaversie die Taproot binnenkort beschikbaar stelt aan eindgebruikers is volgens Bicksler vooral bedoeld om de naamsbekendheid te vergroten. Uiteindelijk gaat het erom de WalkingHotSpot via operators aan de mobiele man of vrouw te brengen.