De elektronicaproducent geeft uitgebreide uitleg over de verschillen tussen de aankomende update naar Android 4.0 (Ice Cream Sandwich, ICS) en de huidige versie 2.3 (Gingerbread). Dat zijn verschillen van technische aard, die ook 'verschillen in de gebruikerservaring' kunnen opleveren. “Zo kun je besluiten of ICS iets voor jou is, of dat je liever op Gingerbread blijft", blogt Sony.

Ontwikkeld voor de Galaxy Nexus

Gebruikers krijgen hierbij de waarschuwing dat ICS is gemaakt voor hele andere, zwaardere hardware. “ICS is ontwikkeld met het oog op de Galaxy Nexus", schrijft Sony, die uitlegt dat die Samsung-smartphone een dualcore processor van Texas Instruments heeft en 1 GB geheugen. “We passen ICS nu aan om te draaien op onze 2011 Xperia-smartphones", die allen een single core Qualcomm-processor hebben en slechts 512 MB geheugen.

De “major upgrade" die Android 4.0 is, heeft veel veranderingen ten opzichte van de Gingerbread-release, merkt Sony op. “Sommige veranderingen raken het prestatieniveau en de stabiliteit van het systeem, bijvoorbeeld doordat het meer processorkracht en geheugen gebruikt."

Geheugen- en processorbelasting

Het bedrijf heeft zowel eigen apps als Google's mobiele software doorgenomen en concludeert dat het geheugenverbruik flink kan toenemen. Alleen de browser al slokt 20 tot 30 MB meer RAM op. Zodra Android erg weinig geheugen vrij heeft, tegen de grens van 40 MB, sluit het automatisch processen af die op de achtergrond draaien. Opnieuw aanroepen daarvan door de gebruiker vereist dan opnieuw starten van die software, wat dan dus flink trager verloopt.

Naast het grotere geheugengebruik speelt er ook een flink zwaardere processorbelasting. Dit is mede te wijten aan fundamentele verandering in de kern van Android, waar Sony dus niet omheen kan werken. De smartphoneproducent noemt als voorbeeld de afhandeling van database-acties, die door Google is verplaatst van de native Linux-laag naar de bovenliggende Java-laag. Lezen en schrijven in de SQL-database duurt hierdoor langer, wat apps weer vertraagt. Dit kan zelfs zo lang duren dat een app niet meer reageert en dus hangt.

Sony benadrukt dat zijn software-ingenieurs deze 'uitdagingen' al heeft aangepakt. Het geheugenbeheer van ICS op Xperia-toestellen is geoptimaliseerd, zodat het RAM-gebruik van interne apps “zo goed is als maar mogelijk is". Het bedrijf komt ook met een prestatie-assistent voor fijnafstelling als ICS wordt gestart. Gebruikers kunnen dan bepaalde diensten uitschakelen om hun toestel beter te laten draaien.

'Vorige versie is stabiel'

De toestelfabrikant stelt dat ICS nieuw en aantrekkelijk is, bijvoorbeeld vanwege de nieuwe gebruikersinterface (het Holo-theme) en enkele “aardige nieuwe features". Gingerbread daarentegen is extreem stabiel en heeft een fantastisch prestatieniveau, prijst Sony de antieke Android-versie aan. “Het is dus geen slecht idee om op die release te blijven."

Sony heeft al alpha- en bèta-releases uitgebracht van ICS voor zijn Xperia-modellen van vorig jaar. De definitieve release is nu in aantocht. Google heeft Android 4.0 in oktober vorig jaar gelanceerd. Samsung is toen uitverkoren om het showcase-toestel te fabriceren: de Galaxy Nexus, die daarmee een voorsprong had op de concurrentie. Ondertussen nadert de volgende Android-versie 5.0 (Jelly Bean): die komt naar verluidt al in mei of juni uit.