Sony Ericsson-topman Bert Nordberg gaf bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan vol voor Android te gaan. "Ik wil dat we het grootste aandeel in verkochte Android-telefoons in de wereld hebben. Als je mondiaal kijkt, dan gaat de strijd echt tussen Android en de iPhone."

Android uitbouwen

De Japans-Zweedse joint venture is dus van plan te stoppen met één van de twee andere besturingssystemen die het voert. Óf Symbian óf Windows Mobile gaat eruit. Welke het wordt, laat topman Nordberg nog in het midden. Begin vorig jaar heeft de Amerikaanse gsm-maker Motorola al Windows Mobile gedumpt, ten gunste van Android.

Sony Ericsson heeft momenteel maar één Android-toestel in zijn portfolio: de Xperia X10. De X10 met Android 1.6 wordt sinds april verkocht. Net als HTC, Samsung en andere fabrikanten draait Sony Ericsson bovenop Android een eigen grafische schil: UX.

In het najaar verschijnt een update naar Android 2.1 voor de X10. Eind vorige maand heeft Google al versie 2.2 van Android uitgebracht. De meeste telefoons met dat besturingssysteem moeten nog wachten op die update (codenaam Froyo).

Windows Phone 7

Eind dit jaar komt er nog een nieuw platform: Windows Phone 7, waarmee Microsoft Windows Mobile vervangt. Bij de presentatie van Phone 7 in februari stond Sony Ericsson wel op de lijst met 'hardware launch partners'.

Naar verluidt zal Sony Ericssons WP7-smartphone 'Jolie' nog dit jaar verschijnen. Het is onbekend of de toevoeging van Phone 7 dan betekent dat het bedrijf toch ook stopt met Symbian. Indien niet, dan zit de telefoonfabrikant eind dit jaar toch weer met drie platformen.

Sony Ericsson heeft in het tweede kwartaal van 2010 circa 11 miljoen telefoons verkocht. Ongeveer de helft van de 1,75 miljard euro aan omzet van het bedrijf komt uit smartphones.