De derde plaats voor het lang geplaagde en vrijwel onzichtbare Sony is volledig op conto te schrijven van het relatieve succes van de Xperia, zegt marktvorser Canalys. In het derde kwartaal van dit jaar gingen er 8,8 miljoen stuks naar winkels over de hele wereld, wat Sony een marktaandeel geeft van 5,1 procent, meldt The Register.

Dat is nog een stuk verwijderd van de absolute top 2, Samsung (32 procent) en Apple (15,5 procent), maar wel voor het worstelende HTC, dat enkele jaren terug zo'n snelle opmars had gemaakt in de wereldwijde top 5 van de smartphoneleveranciers. HTC heeft zijn derde positie nu toch echt verloren en ook RIM, de maker van de BlackBerry, is voorbijgestreefd door de Japanners.

Flinke dalingen voor HTC en RIM

HTC zag zijn productie in een jaar tijd terugvallen van 13,1 naar 8,4 miljoen toestellen, RIM van 11,8 naar 7,3 miljoen stuks. Dat zijn dalingen van respectievelijk 36,1 en 38,4 procent. Daarmee heeft HTC een marktaandeel van 4,8 procent en RIM 4,2 procent.

Uit de top 5 verdwenen is Nokia, waardoor Canalys zich niet eens meer geroepen voelt specifieke cijfers te publiceren over de Finse leveranciers. Sterker nog: Nokia is voorbijgestreefd door LG, ZTE, Huawei en Lenovo. Daardoor bungelt Nokia zo'n beetje op het randje van de nummer 10-positie in de wereld, terwijl het enkele jaren terug nog de ranglijst (met RIM) aanvoerde.