Straks ontvangen duizenden Nederland zo ongeveer tegelijkertijd met het afgaan van de maandelijkse sirenes een controlebericht van NL-Alert. Hiermee kunnen mensen nagaan of zij hun mobiele telefoon correct hebben ingesteld op het Nederlandse alarmeringssysteem. De focus van de test ligt puur op de backend, zo meldt one2many, het bedrijf dat de gebruikte Cell Broadcast-technologie bij 2 van de 3 grote providers voor zijn rekening neemt, aan Webwereld.

Hoe reageren de mobieltjes?

“Wij kijken vandaag mee op het systeem of het goed gaat en leveren een technische reportage op. Het gaat daarbij echt om de gebruikerservaring en dus of de mobieltjes goed reageren. De voorkant werkt prima, dat is zondag in Wijk bij Duurstede nog aangetoond toen er bij de windhoos een NL-Alert is uitgegaan”, vertelt integration engineer Peter van Eerten van one2many.

Voor de overheid draait het straks om de succesrate. Omdat Cell Broadcast een anoniem systeem is, kan niet worden vastgesteld hoeveel mensen daadwerkelijk het controlebericht hebben ontvangen. Het succes is daarom alleen te meten aan de hand van het aantal zendmasten die het bericht hebben verzonden.

Van Eerten: “Daarbij kunnen wij wel tot in detail meten wat er wel en niet goed is gegaan en waarom. Denk aan onderhoud en migratie die de test kunnen verstoren. Iedereen kijkt vol spanning uit naar de test. We verwachten er allemaal veel van.”

Grote slag

Het moeizaam op gang komende NL-Alert sloeg vorige maand een grote slag. Gelijk met de introductie van iOS 7 werd eindelijk de functionaliteit bij Apple ontsloten. Dit geldt overigens alleen voor toestellen vanaf de iPhone 4S. De toevoeging van iPhones is laat, en één van de redenen waarom de vorige grote test in februari tegen problemen aanliep. Daarom is het vandaag erop of eronder.