Kopers van het recent in de Verenigde Staten verschenen nieuwe Motorola-toestel Droid X krijgen als extra een demo van EA-game Need for Speed: Shift. Daarnaast komt een app van videoverhuurder Blockbuster automatisch mee, die vervolgens niet via de reguliere opties verwijderd kan worden.

Verizon, de operator die de Droid X levert, heeft ondertussen een deal waarbij het Skype als app meelevert. De app City ID is ook voorgeïnstalleerd, en geeft extra locatie-informatie op basis van inkomende nummers. City ID verloopt na 15 dagen als de gebruiker niet akkoord gaat met een abonnement van 2 dollar per maand.

Vibrant staat vol

Met de Samsung Vibrant bij T-Mobile is het niet veel anders, blogt The Los Angeles Times. Bovenop het reguliere Android-aanbod komt een app met de film Avatar, een Kindle-app, een live videokanaal genaamd MobiTV met een registratie die maar 30 dagen geldig is, en een link om de betaalde game The Sims 3: Collector's Edition te installeren.

Daar houdt het niet op met de Vibrant. Ook de app Slacker Radio, waarvoor je moet inloggen met een e-mailadres, en een bookmark van Gogo Inflight met een maand gratis vliegtuiginternet zijn geïnstalleerd. Of de gebruiker dat nou wil of niet. Alle apps op de Vibrant kunnen niet langs normale weg verwijderd worden.

Lucratieve business

Het aanbieden van crapware/junkware/bloatware is een gebruik afkomstig uit de pc-handel. Voor pc-verkopers is het meeleveren van 'crapware' een lucratieve business. Ze worden gesponsord door softwaremakers om trial-versies van bijvoorbeeld antivirusprogramma's op een schone Windows-installatie te zetten. Daarmee wordt de magere winst van de pc-leverancier wat verhoogd, of wordt de prijs van de pc wat lager.

Vrijwel alle besturingssystemen voor mobiele telefoons, inclusief dus smartphones, worden vooraf aangepast. Dat doen de toestelmakers zelf, maar vaak ook de mobiele operators. Vodafone is bijvoorbeeld bezig om in Android een eigen app store te verwerken, naast de Android Market van Google. De online applicatiewinkel van Vodafone is ook voor Nederland bestemd.