In het tweede kwartaal van 2009 werden er ongeveer 41 miljoen smartphones verkocht. Dat is een groei van 27 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Gartner die de groei verklaart door een toename aan diversiteit in de slimme telefoons en een verlaging van de prijzen.

Vooral de iPhone blijft verbazen. Apple verkocht 5,4 miljoen stuks in het tweede kwartaal. Andere telefoons hebben moeite om dezelfde aandacht van de consument te trekken. De Nokia N97 kon op weinig aandacht rekenen. Van de Palm Pre werden er 205.000 telefoons verkocht, maar die kwam pas in juni op de markt en is tot nu toe alleen maar verkrijgbaar in de VS.

Nokia nog steeds de grootste

Volgens Gartner wijst dat erop dat gebruikers zich toch meer aangetrokken voelen tot de iPhone. We zijn bereid om een relatief hoge prijs te betalen voor een apparaat en daarbij dure contracten af te sluiten, zegt onderzoekster Carolina Milanesi. Volgens haar lukt het de concurrentie nog steeds niet om een toestel te bedenken dat serieus de strijd aan kan gaan met het merk Apple, het gebruiksgemak en de grote applicatiewinkel.

Nokia is nog steeds de grootste smartphoneverkoper ter wereld, gevolgd door RIM, Apple en HTC. Palm bezet de tiende plek. Nokia heeft op dit moment een marktaandeel van 45 procent. Dat is een daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar maar beter dan de in het eerste kwartaal behaalde 41,2 procent. Het bedrijf heeft nog steeds problemen met de complexere toestellen, zoals blijkt uit de ontvangst van de N97. De goedkope modellen als de 5800 XpressMusic trekken de balans vlot.

Microsoft heeft het moeilijk

RIM was goed voor een marktaandeel van 18,7 procent, een stijging ten opzichte van vorig jaar maar een kleine daling ten opzichte van begin 2009. Apple en HTC groeiden respectievelijk naar 13,3 en 6 procent marktaandeel.

Op platformgebied blijft Microsoft het moeilijk hebben. Het gat tussen het iPhone OS (derde plek) en Windows Mobile (vierde plek) wordt alsmaar groter. Ook het uitkomen van het op stapel staande Windows Mobile 6.5 gaat Microsoft niet redden, zegt Milanesi tegen de IDG News Service. Volgens haar zijn er niet genoeg verbeteringen om consumenten aan te spreken. "De enige hoop is dat Samsung en HTC bezig blijven met het ontwikkelen van eigen interfaces." De analiste hekelt het slechte gebruiksgemak van de Microsoft-telefoons.

Android staat nog in de kinderschoenen

Van het betrekkelijk nieuwe Android besturingssysteem werden tussen de 700.000 en 800.000 stuks verkocht. Dat komt neer op een marktaandeel van twee procent. Dat is niet veel, aldus Milanesi, maar het besturingssysteem gaat een rooskleurige toekomst tegemoet en zal waarschijnlijk binnen een paar jaar het op een na grootste platform worden.

De totale verkoop van alle soorten mobiele telefoons daalde wereldwijd met 6,1 procent en bleef steken op 286 miljoen stuks.