Apple haalt meer dan de helft van zijn omzet uit iPhone-verkoop en verkocht de afgelopen drie maanden - zonder een nieuw product uitgebracht te hebben - 31,2 miljoen stuks van zijn smartphone. De netto winstcijfers van 6,9 miljard dollar op een omzet van 35,3 miljard dollar blijven echter achter bij de verwachtingen.

Minder iPads verkocht

Ook blijkt uit de cijfers van het derde fiscale kwartaal die Apple bekendmaakt, dat er ondanks de introductie van de iPad Mini minder iPads zijn verkocht. Apple verkocht er 14,6 miljoen, terwijl er ook 3,8 miljoen Macs en 4,5 miljoen iPods over de toonbank gingen.

De iPhone-verkoop blijkt een record voor dit kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 26 miljoen. Maar daar blijft het bij qua groei. Er gingen toen namelijk meer iPads (17 miljoen) en iPods (4 miljoen) van de hand. Niet eerder verkocht Apple minder iPads dan hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

Winst holt achteruit

Dit levert een winstdaling op. Vorig jaar kon Apple bij ongeveer dezelfde omzet, een netto winst van 8,8 miljard dollar bekend maken. Een van de oorzaken die analisten noemen is de daling van verkoopprijzen. “De gemiddelde verkoopprijzen dalen en marges komen onder druk te staan. Deze zaken lijken de realiteit”, zegt BGC-analist Colin Gillis tegenover Reuters. “Het is niet enkel de gemiddelde verkoopprijs. Wat we hebben gezien bij de iPhone 5 is dat de rekening van materialen stijgt. Je geeft meer uit.”

Apple's gemiddelde verkoopprijs het afgelopen kwartaal is 581 dollar. Dat is 27 dollar, oftewel 4 procent, minder vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Apple wijt deze daling aan de “mix van producten”, het bedrijf zag een sterke groei in de afgeprijsde iPhone 4 terwijl buitenlandse wisselkoersen slecht uitpakten.

'Trots op iPhone-verkoop'

CEO Tim Cook is desondanks verheugd. “We zijn vooral trots op onze record iPhone-verkoop van meer dan 31 miljoen en de sterke omzetgroei van iTunes, software en services”, schrijft Cook bij de bekendmaking. “We zijn erg enthousiast over de aanstaande releases van iOS 7 en OS X Mavericks, en we zijn zwaar gefocust en werken hard aan een aantal geweldige producten die we deze herfst en over 2014 uitbrengen.”

Apple’s iTunes, software en services divisie bracht dit kwartaal 3,99 miljard dollar omzet. Dat is iets minder dat het kwartaal ervoor (3 procent) maar nog altijd 25 procent meer vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.