Beide banken zoeken nog naar de oorzaak van de storing. De problemen voor ING zijn rond 12.50 uur begonnen, zo meldt de bank. Sindsdien kan een deel van de klanten hinder ondervinden. De storing is namelijk niet universeel of consequent; sommige gebruikers die eerst nog wel konden inloggen, kunnen even later niet meer bij hun internetbank terecht.

'Een hick-up'

“Het gaat om een hick-up in het systeem. Daardoor werkt zowel het online bankieren als de mobiele applicatie voor een deel van de klanten wel en een deel niet naar behoren", bevestigt woordvoerder Daan Heijbroek. Hij adviseert klanten om opnieuw in te loggen, waarna verbinden volgens hem vaak wel mogelijk is.

Bij de collega's van ABN AMRO lijkt eenzelfde situatie te gelden. Veel klanten ondervinden traagheid en krijgen foutmeldingen. Die treden op bij het gebruik van de vier diensten voor internetbankieren: via de website, langs de mobiele app, via iDeal en ook met beleggerstool TradeBox. “Het is nu ongeveer een uur geleden begonnen [12.30 uur - red] en natuurlijk heel vervelend voor onze klanten. We werken hard aan een oplossing", zegt woordvoerster Karen de Vries.

Update 13.51 uur: ABN AMRO laat Webwereld al snel weten dat alle problemen voorbij zijn. De oorzaak van de storing bij de bank heeft daarnaast geen verband met de problemen bij ING. Wat er wel aan de hand was, kan woordvoerster De Vries niet zeggen. “Wij richten ons op het oplossen van de problemen en niet op de communicatie omtrent de oorzaak daarvan.”