Vanochtend werd een van de datacenters van Vodafone getroffen door een korte stroomstoring waardoor een van de vijf hoofdswitches eruit lag. “Zo'n 20 procent van de klanten was daarom twintig minuten tot een half uur onbereikbaar", vertelt Vodafone-woordvoerder Jan van der Aa. Dit speelde zo tussen 11.30 en 12.00 uur.

Back-up faalt

Er is een back-up stroomvoorziening aanwezig, maar deze is niet op de uitval ingesprongen. Een maand geleden deed zich een stroomstoring voor waarbij ook de back-up niet was aangesprongen. Vodafone heeft toen technici uit het buitenland ingevlogen om dat probleem te onderzoeken, maar het is niet bekend wat daar de resultaten van waren.

“Er is zeker een back-up aanwezig en we doen momenteel onderzoek waarom de stroomuitval niet is opgevangen", zegt Van der Aa. Uit de website allestoringen.nl blijkt dat er nog steeds veel over Vodafone wordt gesproken.

Data blijft problematisch

De storing is nog niet helemaal verholpen, want het dataverkeer blijft problemen geven. De woordvoerder heeft er geen zicht op hoeveel klanten last hebben van de haperende dataverbinding. Op de redactie van Webwereld constateerden we al eerder dat 3G eruit ligt. Ook nu nog krijgen we geen dataverbinding via Vodafone tot stand.

Op de storingspagina van de telecomprovider staat al de hele dag te lezen dat er geen storing is. Het webcareteam van Vodafone op Twitter heeft wel een melding gemaakt van de uitval. "Momenteel kun je problemen ervaren bij het gebruik van mobiel internet. Dit probleem wordt onderzocht en zo snel mogelijk opgelost", aldus het team.

Alle diensten geraakt

Een tipgever meldt aan Webwereld dat ook bedrijfscommunicatie via machine-to-machine er sinds 11.26 uur uitlag. Via deze communicatiemethode kunnen zakelijke klanten bijvoorbeeld hun vrachtverkeer real-time in de gaten houden.

Vodafone bevestigt dat inderdaad alle diensten werden getroffen door de storing bij een vijfde van de klanten. Hoe lang de problemen met de dataverbinding voort blijven duren, is momenteel niet bekend.

Update 13:05 uur: Nieuw bericht met meer informatie.

Update 13:15 uur: Melding Webcare toegevoegd