De weblog Foss Patents heeft in de Android-broncode zes bestanden gevonden waarvan grote delen zijn gekopieerd uit Java 2 Standard Edition. De desbetreffende code in de ontwikkelsoftware voor Android-versies Froyo en Gingerbread lijkt een regelrechte kopie uit de Java-software. Ook vond het blog 37 bestanden waarvan de header vermeldt dat de code toebehoort aan Sun Microsystems en dat het niet is toegestaan om deze zomaar te verspreiden. Desondanks geeft Google de Android-code uit onder een Apache-licentie.

Oracle strijdvaardig

Nadat Oracle vorig jaar Sun heeft overgenomen startte het bedrijf een rechtszaak tegen Google vanwege schending van zeven patenten in Java met Android. Later breidde Oracle het proces uit met de aanklacht dat Google complete code voor Android direct uit Java heeft gekopieerd, wat een auteursrechtschending betekent. Op basis van de beweringen van Foss Patents lijkt Oracle daarin juridisch gezien gelijk te krijgen.

Maar de grote vraag is hoe ernstig het kopiëren is geweest. Veel van de gekopieerde code is alleen bedoeld voor het testen van software en wordt niet door Android-consumenten gebruikt, schrijft Zdnet. Google heeft bovendien een van de bestanden waarnaar Oracle in de rechtszaak verwijst eind oktober al verwijderd uit Android. Andere bestanden zijn ook geschrapt door Google-ontwikkelaars, omdat ze weinig nut hadden bij het testen, waarvoor ze waren toegevoegd.

Fout ander bedrijf

ArsTechnica meldt dat de bestanden die Foss Patent ontdekte niet door Google zelf lijken te zijn toegevoegd, maar door het bedrijf Sonivox, lid van de Open Handset Alliance en mede-ontwikkelaar van Android. Of Google bewust delen van Java heeft overgenomen, blijft zo onduidelijk en ter beoordeling van de rechter.

"De auteursrechtclaims zijn niet zo sterk als de aanklacht om patentinbreuken", concludeert ArsTechnica. De Amerikaanse auteurswet maakt echter geen uitzonderingen voor hoe de code wordt gebruikt, ook al is het alleen voor testen, zodat Google toch in zekere zin aansprakelijk is op dit punt. Bovendien is duidelijk dat Google code die Oracle toebehoort zonder toestemming onder de Apache-licentie heeft verspreid.

Update:

Open source-voorstander Florian Mueller van het antipatentblog Floss Patents zegt tegen de IDG Nieuwsdienst dat zijn ontdekking wel degelijk gevolgen heeft voor Google. Hij stelt dat de door hem gevonden code wel degelijk is meegekomen op Android-toestellen. Dat zou zowel de testcode, die betrekking heeft op security, als de overige Java-bestanden betreffen.

"Hoewel die bestanden niet in de huidige Android-code zitten, waren ze wel deel van de twee versies die momenteel meer dan de helft vormen van alle Android-toestellen in gebruik", zegt Mueller in een e-mail interview met de IDG Nieuwsdienst. Het verwijderen van die code door Google zou juridisch dus slechts de auteursrechtenschending beperken, maar niet wegnemen.