Omdat HP wordt voorzien van een binaire versie van hun Java Wireless Client kan de software worden geintegreerd met de nieuwe versie van iPAQ 900 smartphone. Daarmee wordt dat het eerste apparaat waar een volledig door Sun gebouwde Java Platform Micro Edition (JME) standaard op zal worden geleverd.

Normaalgesproken levert Sun de broncode van hun Javaplatform aan leveranciers van mobiele apparaten, maar dat heeft als nadeel dat deze vaak nog zelf flink aan de bak moeten om de software gebruiksklaar te maken. Bovendien is daardoor een wildgroei ontstaan aan verschillende Java ME-builds, waardoor bugs sneller in de software kunnen kruipen, zo meent Sun.

JME wordt direct geïntegreerd met de gebruiksinterface in Windows Mobile 6.1, en laat het toe om Java-applicaties op de smartphone te draaien. Daarmee kunnen bijvoorbeeld e-mails worden bekeken in de oospronkelijke html-opmaak.

Rond het gebruik van Java in de iPhone blijft het voorlopig echter stil. Eerder dit jaar kondigde Sun aan dat het Java ging ontwikkelen door middel van de SDK die Apple heeft uitgebracht voor het apparaatje. Later bleek dat Apple niet zomaar applicaties ging toelaten op zijn toestel, en vooral dat de applicaties in Objective-C geschreven dienen te worden, is voor Java een enorm obstakel. Sun heeft voor dat laatste een oplossing bedacht. Bron: Techworld